AMD сближава ARM и x86 архитектурите в бъдещите си процесори

Компанията лицензира 64-битова архитектура с ARM ядро, обяви бъдещо “K12” ARM-базирано ядро, както и пин-съвместими x86 и ARM процесор и демонстрира 64-битов ARM сървърен процесор AMD Opteron A-серия с кодово име “Seattle”

Докато у нас повечето хора се радваха на почивка в поредните "дълги празници", ИТ бизнесът по света продължи активната си работа и успя да проведе поне една важна конференция, наречена Core Innovation Update. По време на това мероприятие компанията AMD представи своята нова продуктова пътна карта за тази и следващите две години и потвърди слуховете, че работи по нова процесорна архитектура.

От изнесената информация става ясно, че в процесорните планове на AMD за споменатия период ще доминира словосъчетанието "ambidextrous computing", обозначаващо т.нар. "изчислителни среди с две лица"- т.е. такива, включващи изчислителни решения, които обединяват най-добрите характеристики на x86 и ARM екосистемите. В директен превод "ambidextrous" е определние за човек, който владее еднакво добре лявата и дясната си ръка и с него AMD демонстрира своята еднаква заинтересованост към двете процесорни архитектури.

Крайъгълният камък на обявената пътна карта е анонсyt на лиценза на AMD за 64-битова ARM архитектура и проект с кодово наименование "SkyBridge". В рамките на тази инициатива се разработва концепция, реализацията на която се очаква да започне през 2015 г., ще представи ново семейство от 20 нанометрови APU и SoC, които ще бъдат първите в света пин-съвместими ARM и x86 процесори.


AMD сближава ARM и x86 архитектурите в бъдещите си процесори

© PCWorld България, pcworld

64-битовият ARM вариант на "Проекта SkyBridge" ще бъде базиран на ARM Cortex-A57 ядрото и е първата платформа с хетерогенна системна архитектура (HSA) на AMD за Android. x86 вариантът пък ще включва следващото поколение "Puma+" процесорни ядра. Семейството на "Проекта SkyBridge" ще представи пълна SoC интеграция, Graphics Core Next технология на AMD, HSA и AMD Secure технология с отделен процесор за защита (Platform Security Processor - PSP), става ясно още от изнесената информация.


AMD сближава ARM и x86 архитектурите в бъдещите си процесори

© PCWorld България, pcworld

В пътната карта виждаме и продукт с обозначение "K12" – ново, високопроизводително и с ниска консумация на енергия ARM-базирано ядро, което се възползва от лиценза на AMD за ARM архитектура, опита в проектиране на 64-битови процесори, и екип за разработка на ядра воден от Джим Келър. Първите продукти базирани на "K12" се планират за 2016 г.

По време на споменатото мероприятие AMD също така демонстрира пред публика своя 64-битов ARM-базиран процесор AMD Opteron от A-Серия с кодово име "Seattle," работещ под Linux среда от проекта Fedora. Според компанията Linux-средата на проекта Fedora дава възможност на фирмите да преминат към ARM-базирани сървъри без необходимостта да интегрират напълно нови инструменти и софтуерни платформи в техните ИТ среди. Демонстрацията представлява значителна стъпка към разширяване на присъствието на ултра-ефективните 64-битови ARM процесори в информационните центрове.


AMD сближава ARM и x86 архитектурите в бъдещите си процесори

© PCWorld България, pcworld

В заключение редно да се отбележи, че в технологичните планове на AMD за настоящата година няма особени промени, така че в производителния настолен сегмент от компанията можем да очакваме само процесорите Vishera. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.