Мейнфрейм сървърите на IBM станаха на половин век

По случай 50-годишния юбилей на mainframe машините IBM представя и нови решения за съхранение на данни, мобилни приложения и Hadoop за мейнфрейм компютри

Преди 50 години и една седмица, на 7 април 1964 г, генералният директор на IBM (Томас Уотсън младши) представя мейнфрейм компютърната система, обявявайки на пресконференция, че този радикален продукт поставя "началото не само на ново поколение, не само на компютри, но и на тяхното внедряване в бизнеса, науката и правителствата".

И се оказва прав. Историците наричат машината IBM System/360 едно от най-важните индустриални постижения в историята. В продължение на 50 години, наследниците на System/360, днешните IBM zEnterprise, направиха възможно създаването на баркодовете, банкоматите, електронната търговия, онлайн пътническите резервации, климатичната прогноза и безброй други иновации, които промениха начина, по който света се движи.


Мейнфрейм сървърите на IBM станаха на половин век

© PCWorld България, pcworld

По повод 50-тата годишнина на мейнфрейм концепцията, IBM обявява и няколко нови предложения за System z, които ще предоставят на клиентите платформа за бързо разработване и стартиране на мобилни приложения. Заедно с това компанията развива и нова гъвкава ценова политика за клиентите на мобилен мейнфрейм, която ще им позволи да заплащат само за капацитета, от който се нуждаят и ползват, гласи още официалната информация от "голямата синя".


Мейнфрейм сървърите на IBM станаха на половин век

© PCWorld България, pcworld

Сред новите решения на IBM е т.нар. System z Solution за мобилен компютинг, което може да помогне на бизнес организациите да интегрират и бързо да доставят нови мобилни и облачни услуги, носейки и по-добро обслужване на техните клиенти. IBM предлага и нови цени за дейности, свързани с употребата на мобилни технологии за z операционни системи (z/OS). Новото ценово предложение предлага до 60% намаляване на процесорния капацитет при мобилните транзакции. Благодарение на това може да се нормализира размерът на бъдещите разходи за софтуер.

В допълнение към мобилните решения, IBM продължава мейнфрейм еволюцията и със серия от предложения, които позволяват на клиента да извлича дори още повече изводи и знания от базите си данни. Сред предложенията са:

> zDoop – първият в индустрията Hadoop софтуер за Linux в System z. Той ще помогне на клиентите да подсигурят контрола и сигурността на системите.

> Flash за мейнфрейм – следващото поколение флаш памет на IBM DS8870 може да предоставя по-бързо анализиране на данните.

> Продължителна интеграция за System z – намалява времето за разработване и стартиране на приложение от месеци до седмици или дни

> Нова версия IBM CICS Transaction Server – доставя мобилен и облачен съпорт за CICS, на която са се доверили бизнеси, които управляват над 1 милиард транзакции на ден

> IBM WebSphere Liberty z/OS Connect – бързо осигурен достъп до z операционна система през мрежа, облак или мобилно устройство

> IBM Security zSecure SSE – помага за предотвратяването на компютърни атаки благодарение на подобрения в сигурността. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.