Първият 64-битов ARM процесор за сървъри на AMD e вече факт

ARM-базираните сървърни CPU чипове от фамилията AMD Opteron A1100 Series ще се предлагат на пазара от втората половина на годината, а в рамките на това тримесечие ще започнат доставките на първите инженерни образци, заедно с тестова платформа, включваща също дънна платка и софтуер.

AMD изпълни даденото през миналата година обещание и вчера, по време на конференцията Open Compute Summit V, компанията демонстрира официално своя първи 64-битов ARM-базиран процесор за сървъри, който ще се предлага на пазара от втората половина на годината в рамките на изцяло нова линия, кръстена Opteron A1100 Series. Както ръководителите на AMD oбявиха през септември, съвсем скоро компанията ще започне да доставя и първите инженерни образци на въпросните чипове, заедно с тестови платформи, включващи също дънна платка и софтуерен пакет.Според официалната информация, новите 64-битови ARM процесори на AMD, известни досега под кодовото наименование Seattle, ще бъдат достъпни за партньорите на фирмата още през текущото тримесечие.

 AMD Opteron A1100 Series

Иначе сървърните CPU чипове от фамилията AMD Opteron A1100 Series ще съдържат 4 или 9 ядра ARM Cortex-A57, до 4 МВ кеш памет от второ ниво и до 8 МВ L3 кеш, както и контролер с поддръжка за двуканални DDR3 или DDR4 конфигурации памет с ЕСС функция (за корекция на грешки). Освен това новите процесори ще включват поддръжка на осем PCI Express 3.0 линии, осем SATA 3.0 порта, два 10G Ethernet порта, ще поддържат технологията ARM TrustZone за подобрена безопасност и ще имат също копроцесори за повишаване на скоростта на шифроване и компресиране на данни.

Колкото до самата тестова платка, тя ще бъде изпълнена в Micro-ATX формат и ще идва с монтиран Opteron A1100 Series чип, четири RDIMM гнезда за инсталиране на до 128 GB DDR3 памет, PCI Express x8 слот или чифт PCIe x4 и осем SATA конектора. Дъното ще поддържа UEFI BIOS и Linux-дистрибуцията Fedora.


Първият 64-битов ARM процесор за сървъри на AMD e вече факт

© PCWorld България, pcworld

В рамките на официалната презентация на новите процесори, която беше предавана онлайн, генералният директор на сървърното подразделение на AMD Андрю Фелдман (Andrew Feldman) отбеляза, че към 2019 г. ARM-процесорите ще заемат до 25% от сървърния пазар, така че компанията ще е готова за този очакван възход в сегмента. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.