Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

От вчера на пазара са достъпни AMD A-Серия APU процесорите AMD A10-7850K и AMD A10-7700K в бокс-опаковка (PIB), а доставките на модела AMD A8-7600 ще започнат през първото тримесечие на тази година.

Вчера AMD изпълни даденото още през миналата година обещание и огласи официалния пазарен дебют на първите си ускорени процесори от А-Серия (APU) от новото поколение, известно като Kaveri. Според компанията това са процесорите с най-усъвършенстваните и развити средства за разработчици, които фирмата предлага към днешна дата. А както сме отбелязвали и друг път, ускорените чипове AMD A-Серия с AMD Radeon R7 графика "Kaveri" са проектирани с нови, водещи за индустрията характеристики, които са призвани да осигуряват висока изчислителна мощ и отлична производителност в игрите

Ето и кратко резюме на най-съществените отличителни черти на Kaveri.


Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

© PCWorld България, pcworld

Наличието на до 12 изчислителни ядра е основна характеристика на новите чипове. Причината AMD да смята всичките ядра в тази категория е т.нар. хетерогенна системна архитектура (HSA) на процесорите, при която CPU и GPU модулите са разположени на един кристал и ползват общ масив системна памет. Освен това GPU ядрата отдавна се използват и за общи (не само графични) изчисления, което определя и всичките ядра като "изчислителни", макар че в обичайния смисъл процесорите са с до 4 x86 CPU и до 8 GPU модула.


Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

© PCWorld България, pcworld

Въпросната хетерогенна архитектура носи и съществен прираст към производителността при изпълнението на разнообразни задачи – от синтетични тестове, до офисни и графични приложения и игри. Според вътрешните тестове на AMD, процесор Kaveri с 12 изчислителни ядра може успешно да се конкурира с чип Intel Core i5 в геймърска РС система, включваща дискретна видеокарта Radeon R9 270X. При това AMD APU чипове от новата A-Серия са по-достъпното ценово решение.


Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

© PCWorld България, pcworld


Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, за доброто им представяне роля имат и други важни технологии и характеристики като:

- вградената AMD Radeon R7 Series графика с Graphics Core Next (GCN) архитектура и с поддръжка на DirectX 11.2;

- AMD TrueAudio технология - 32-канално съраунд-аудио за най-високо ниво на аудио реализъм[i];

- Поддръжка на UltraHD (4K) резолюции и нови подобрения на последваща видеообработка, които ще направят 1080p видео-клиповете да изглеждат още по-добре, когато се показват на монитор или ТВ с UltraHD възможности;

- Съвместимост с FM2+ цокъл за обединяваща инфраструктура, която работи с текущите и бъдещите APU и CPU чипове;

- AMD Mantle – интерфейс за програмиране на приложения (API), който опростява оптимизацията на игрите за програмисти и разработчици;

В таблицата по-долу са дадени и основните спецификации на първите три Kaveri процесора, които излизат на пазара.


Започват продажбите на новите AMD A-Series APU чипове (Kaveri)

© PCWorld България, pcworld

От вчера, 14 януари, са налични AMD A-Серия APU процесорите AMD A10-7850K и AMD A10-7700K в бокс-опаковка (PIB), а доставките на AMD A8-7600 ще започнат през първото тримесечие на тази година, уточняват от компанията.Ориентировъчните цени за моделите A10-7850K, A10-7700K и A8-7600K са съответно $173, $152 и $119.

Според официалната информация, ускорените процесори A10-7850K и A10-7700K ще се предлагат в комплект с играта Battlefield 4, а към всички всички нови AMD A-Серия APU процесори ще може да се изтегли безплатно и мултимедийният плейър Telestream, който според компанията осигурява "най-доброто възможно пълнокадрово 4K изживяване с новите APU". Освен това за процесорите AMD A10 APU се тестват и сертифицират паметите AMD Radeon R9 2400 Gamer Series, които ще позволят разгръщането на пълния потенциал на чиповете със скорости до 2400MHz.

Разбира се , новите процесорите AMD APU от A-Серия са достъпни също и като вградени в РС системите, предлагани от партньорите на AMD.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.