Intel Broadwell процесорите може да излязат още през Q3 2014

… а малко по-рано, през май, на пазара се очаква освежителна вълна с около 20 нови модела чипове от поколение Intel Haswell.

През октомври миналата година Intel съобщи, че отлага с 3 месеца старта на масовото производство на 14-нанометровите си процесори от ново поколение с архитектура Broadwell. Тази не дотам радостна новина пренастрои очакванията на цялата индустрия за пазарен дебют на Broadwell чиповете не по-рано от последното тримесечие на годината. Онлайн ресурсът X-bit labs обаче смята, че към днешна дата има много голяма вероятност въпросните чипове да излязат на пазара още през третото тримесечие на 2014 г.

Intel Broadwell die

Както може би си спомняте, решението за отлагането на анонса на Intel Broadwell процесорите беше продиктувано не само от затрудненията на традиционния РС пазар, но и от някои трудности с производството на годна продукция в заводите на Intel. От X-bit labs обаче твърдят, че на предстоящото през юни технологично изложение Computex 2014 ще бъдат показани редица съпътстващи Broadwell продукти като дънни платки, лаптопи и различни други РС системи. Напълно логично е да се предположи, че веднага или почти веднага след това ще започнат и продажбите на анонсираните продукти, така че да се обхване периодът преди началото на новата учебна година.

Преди това да се случи обаче, на пазара се очаква т.нар. Haswell Refresh вълна, която ще донесе множество нови CPU модели със сегашното поколение архитектура, Очаква се, доставките на новите Intel Haswell процесори да започнат през май 2014 г., а на съпровождащите чипсети Intel Z97 и H97 – през март или април. Според онлайн ресурса Wccftech, в рамките на Haswell Refresh ще бъдат представени около 20 нови модела, сред които Core i7-4790 и 4790S, Core i5-4690, 4590, 4460, 4590S, 4460S, Core i3-4360, 4150T, Pentium G3450 и Celeron G1840. според наличната информация, повечето нови процесори се отличават от предшествениците си с около 100 MHz по-висока работна честота. Колкото до моделите с индекс К и с разблокиран множител, те се очакват по-скоро през третото тримесечие на годината – по същото време, когато се очаква и излизането на високопроизводителната платформа Intel Haswell-E.

В случай, че все още сте любопитни какъв нов хардуер можем да очакваме през новата 2014-а година, можете да научите това от материалите в първия за годината дигитален брой на PC World България, който вече е достъпен за абонатите на списанието. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.