Дъната на GIGABYTE официално поддържат AMD Kaveri чиповете

Компанията GIGABYTE официално обяви наличие поддръжка за APU чиповете на AMD A-Series ‘Kaveri’ в дънните си платки с чипсети A88X, A78 и A55, базирани на цокъла FM2+

След официалния анонс на новите хибридни ускорени процесори (APU) на AMD от новата A-Series линия (Kaveri) по време на CES 2014, въпрос на броени дни е те да се появят на пазара. Разбира се, за да могат да бъдат използвани, те трябва да се съчетаят и с подходящи дънни платки. Поддръжка за въпросните чипове вече има, като днес официален анонс на такава направи компанията GIGABYTE.

Както отбелязват от тайванската компания, с поддръжката на новите APU чипове от AMD A-Series линията, GIGABYTE дава възможност на своите потребители да се възползват от предимствата на изцяло новия подход към проектирането на PC архитектурата, идващ с новите процесори.

Казано по-точно, поддръжката на Kaveri от GIGABYTE включва сегашната платформа за дъни платки AMD A88X и A55 (rev3.0) плюс бъдещата платформа за дънни платки A78. Наименованията на конкретните модели дъна с поддръжка на AMD Kaveri са дадени в таблицата по-долу, а подробности за тях могат да се намерят на официалния сайт на производителя.


Дъната на GIGABYTE официално поддържат AMD Kaveri чиповете

© PCWorld България, pcworld

В случай че сте забравили, главна особеност на четвъртото поколение хибридни процесори на AMD е новата "хетерогенна архитектура" HAS. Ообобщенмо накратко, тази архитектура предвижда конфигурация, включваща CPU (два модула Steamroller) и GPU (осем графични блока (с общо 512 потокови процесора) Radeon с архитектура GСN 1.1). CPU и GPU блковете взаимодействат помежду си посредством технологията hUMA (хетерогенна унифицирана памет), която им дава достъп до общ пул системна памет и, което е по-важно, възможност за извличане на резултатите от изчисленията директно от паметта без нужда от допълнително междинно копиране. Това според AMD позволява от изчислителния процес да се изключат голям брой излишни междинни етапи, което, разбира се, би трябвало да подобри съществено бръзодействието.

Първите хибридни процесори от ново поколение, които излизат на пазара пък са 4-ядрените модели A10-7850K и A10-7700K. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.