AMD демонстрира CES 2014 своята Surround Computing среда

Най-новите APU и GPU технологии на компанията AMD предосатвят нови средства за разработчиците и нови характеристики за компютърни ентусиасти, запалени геймъри и масови потребители, стана ясно по време на CES 2014

По-паметливите любители на технологиите вероятно си спомнят, че още преди повече от година AMD възвести т.нар. "Surround Computing ера", в която технологиите ще са неразделна част от естествената ни Среда. Всъщност за подобна визия се говори дори още по-отдавна, но едно е да се говори, а друго – да може да се види. Е, в рамките на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES 2014 компанията AMD показа как би могла да изглежда една такава среда със звездата на своето представяне - платформата "Surround House 2: Monsters in the Orchestra" (Обкръжаващ дом 2: Чудовища в оркестъра). Това е 360-градусова демонстрация на съраунд-изчислителна среда, която се опира на изчислителните възможности на технологиите на AMD за създаване на "потапящи, първи по вида си аудио-визуални и интерактивни изживявания" (загатнати във видеото по-долу).

 


AMD демонстрира CES 2014 своята Surround Computing среда

© PCWorld България, pcworld

Казано иначе, в дните на шоуто в Лас Вегас компанията привличаше вниманието на посетителите с инструментално изпълнение от група чудновати чудовища в 360-градусов купол-театър. Въпросната инсталация използва много от текущите и разработваните технологии на AMD, включително управление с жестове оптимизирано от HSA характеристиките на новите "Kaveri" APU, новото поколение AMD FirePro графики задвижващи 14 милиона пиксела от 6 проектора, и 32,4 канала аудио обработено с технологията AMD TrueAudio и представено с Discrete Digital Multipoint Audio. Разбира се, на щанда на фирмата можеха да се видят и всевъзможните иновации, задвижвани от последните модели AMD APU и графични решения – от удивителна графика на 4K дисплеи, игри върху всякакъв вид устройства включително таблети и най-новите конзоли, до нови, потребителски ориентирани РС, поддържащи както Microsoft Windows , така и Google Android приложения.

 

Ако проявявате интерес към тези неща, ето кратко обобщение на най-важните акценти в представянето на AMD на CES 2014:

Ø "Kaveri" – най-мощните APU на AMD досега. Първите представители на фамилията, AMD A10 7850K и 7700K, сега са в процес на доставка и ще бъдат „на рафтовете на магазините" в настолни системи в началото на следващата седмица, като предварителни заявки се приемат още сега от избрани производители на системи. Припомняме, че "Kaveri" е първият в света APU, който включва характеристики на Хетерогенната системна архитектура (HSA) , потапящия звук на AMD TrueAudio технологията и възможностите за вдигане на производителността с Mantle API. "Kaveri"-базирани ноутбуци ще бъдат представени още през първата половина на тази година.


AMD демонстрира CES 2014 своята Surround Computing среда

© PCWorld България, pcworld

Ø "Discovery Project" – Спечелилият две „желая да имам" Награди за иновация на CES „Проект откритие" ("Discovery Project") представя очакваният APU "Mullins" с ниско потребление на енергия в примерен таблет, игрови контролер и производителна докинг система, създадени, за да демонстрират пълните възможности на иновацията от AMD.


AMD демонстрира CES 2014 своята Surround Computing среда

© PCWorld България, pcworld

Ø Работа с Android ОС в Windows – AMD и нейният технологичен партньор BlueStacks обявиха ново съвместно решение, което прави възможна пълноценна работа с Android ОС на Windows-базирани таблети, 2-в-1 машини, ноутбуци и десктопи, оптимизирана за четвъртото поколение AMD APU. Това решение позволява на Android да работи виртуално в Windows, като се премахва необходимостта да се деактивира едната ОС, преди да се използва другата, и предлага познати Android интерфейси, поддръжка на приложения и директно споделяне на файлове, като Android приложенията имат достъп до файловата система на Windows.

Ø Mantle – на CES 2014 се състоя първата публична демонстрация на "Battlefield 4™" на DICE с AMD Mantle технология на 4K дисплей. Посетителите на щанда на AMD можеха също така да изпитат демо на "StarSwarm" на Oxide Games' за "Nitrous" гейм-енджинa на играта, която също използва решението Mantle.


AMD демонстрира CES 2014 своята Surround Computing среда

© PCWorld България, pcworld

Ø Нови графични карти от AMD Radeon R9/R7/R5 M200 серии – новото семейство дискретни графични продукти на AMD за мобилни системи дебютират на тазгодишния CES в преносими компютри от Alienware, Clevo, Lenovo и MSI. Пътната карта за дискретните мобилни графични карти на AMD за 2014 година може да бъде открита тук

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.