4K мониторите стават по-достъпни с решения от ASUS и Dell

По време на CES 2014 и двете компании представиха нови Ultra HD (4K) монитори, които ще се предлагат на пазара срещу съвсем приличните цени от $700-$800.

Първите монитори с резолюция от 3840x2160 точки, известна като 4K (официално Ultra HD), са достъпни на пазара от месеци, но досегашните им цени, меко казано, не карат потребителите да се втурват към магазините презглава и с готов портфейл в ръка (в България, например, има такива модели на цени от около и над 6000 лв.). На изложението CES 2014 обаче се очерта една положителна тенденция, която предвещава, че скоро може да видим на пазара и съвсем достъпни Ultra HD монитори. Такива решения обявиха няколко компании, сред които бяха ASUS и Dell.

4K мониторът на ASUS носи обозначението PB287Q, базиран е на TN+Film LCD матрица и има 28 инча диагонал. Времето за отговор на пикселите в този монитор официално е само 1 ms, което го прави интересен за използване с игри – разбира се, при положение, че потребителя разполага с достатъчно мощна видеокарта, която може да поддържа безпроблемно 4К резолюции. Сред другите характеристики в Ultra HD монитора на ASUS виждаме наличие на видео интерфейси DisplayPort и HDMI (с MHL поддръжка), а също и на поставка с възможност за завъртане на дисплея и ползването му в портретен режим. Очаква се 4K мониторът ASUS да излезе на пазара през второто тримесечие на годината на ориентировъчна цена $799.

4K мониторът на Dell, обозначен като P2815Q, е със $100 по-евтин и по план трябва да дебютира официално на пазара на 23 януари. Голяма част от характеристиките на това устройство са доста близки до тези на Ultra HD модела на ASUS: 28-инча диагонал на екрана, 3840х2160 пиксела поддържана резолюция, DisplayPort и HDMI с MHL входове плюс TN матрица на панела, Важно е да се отбележи обаче, че при резолюция 3840х2160 мониторът Dell P2815Q опреснява изображението на екрана с честота само 30 Hz, което, както знаем, не е особено удобно за продължителна работа. Постигането на по-добра честота на опресняване от поне 60 Hz не е проблем при работа във Full HD (1920x1080) резолюция.


4K мониторите стават по-достъпни с решения от ASUS и Dell

© PCWorld България, pcworld

Според наличната информация, Ultra HD мониторът на Dell има и други предимства като например възможност за възпроизвеждане на 1,07 млрд. цветови оттенъка и висока яркост от 300 кд/м2. Времето за отговор на матрицата е 5 ms, а наборът от интерфейси е разширен и с USB хъб с четири USB 3.0 порта. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.