Razer с идея за модулен геймърски РС - Project Christine

Представената по време на CES 2014 концепция Razer Project Christine има за цел да реализира проста от модификационна гледна точка мощна и тиха геймърска РС система, привлекателна както за опитните ентусиасти, така и за начинаещи потребители без опит в асемблирането.

РС техниката по принцип се асемблира на модулен принцип, но самия процес на сглобяване и свързване на иначе стандартизираните компоненти не е от най-удобните за начинаещите РС потребители, които лесно могат да се объркат от необходимостта да се съобразяват с подробности като кабели, куплунзи, слотове, закрепващи скоби, контактни площадки, термопасти и пр. За да елиминира главоболията, свързани с всички тези неща, по време на CES 2014 популярният създател на геймърско оборудване Razer представи своята нова концепция за истински модулен компютър, наречена Project Christine.

По същество идеята не е особено нова и доста напомня например концепцията за модулен смартфон или за модулно РС шаси, което може да се конфигурира според конкретните нужди. Project Christine концепцията има за цел да реализира подобна идея – да реализира проста от модификационна гледна точка мощна и тиха геймърска РС система, привлекателна както за опитните в асемблирането потребители, така и за начинаещи такива. На шоуто в Лас Вегас Razer показа и прототип на новата си РС концепция, върху която компанията е работила в продължение на две години в тясно сътрудничество с геймърската общност. По думите на изпълнителния директор на Razer Мин Лян Тан (Min-Liang Tan) целта на Project Christine на този етап е да демонстрира идеята на геймърите и да анализира реакциите им, за да може евентуално да създаде комерсиален продукт (така както стана с концептуалния геймърски таблет, известен като Project Fiona).


Razer с идея за модулен геймърски РС - Project Christine

© PCWorld България, pcworld

A представеният от Razer прототип на Project Christine изглежда доста привлекателно. На практика компанията предлага доста добре изглеждаща стойка, на която геймърите лесно могат да слагат различни комбинации от модули, включително графични ускорители, процесори, памет, хард дискове и пр. Най-важното е, че всички модули се монтират без нужда от свързване на кабели и се синхронизират автоматично, като идеята е самите модули (за които все още не е ясно дали ще се произвеждат от Razer и/или други компании) да бъдат снабдени със собствени системи за водно охлаждане и решения за шумоподтискане. Предвижда се също така оформеният модулен геймърски компютър да може да работи под управлението на различни операционни системи.


Razer с идея за модулен геймърски РС - Project Christine

© PCWorld България, pcworld

Тази идея, разбира се, има и някои минуси. Един такъв е например, че след излизането на нова видеокарта или по-бърз процесор, потребителите ще трябва да изчакват малко по-дълго, докато бъде изработен съответния базиран на тях модул. Очевидно няма как да бъдат създадени модули за Project Christine с абсолютно всякакви компоненти, така че универсалността на проекта изглежда не е така голяма както при стандартно асемблираните РС-та.

 

Сега остава да бъде получен отговор на въпроса дали ще се намерят достатъчно хора, които биха инвестирали в обещаваните от Project Christine удобство и тишина вместо в стандартна РС техника. Ако Razer реши, че идеята се е харесала достатъчно на геймърите, производителят ще направи необходимото, за да изкара Project Christine и на пазара, твърди шефът на компанията. Засега Мин Лян Тан няма идея кога може да стане това, но ако съдим от досегашната практика, модулни компютри на базата на Project Christine може да се появят на пазара и сравнително скоро – в рамките на година или две. Е, да стискаме палци.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.