Свеж старт с Windows 8.1:

Обзор на ключовите подобрения, новостите и скритите възможности на първата голяма актуализация на операционната система на Microsoft

 

 

Приблизително година след пускането на Windows 8 компанията Microsoft успя да поправи грешките, допуснати с тази си нова операционна система. Разбира се, това става с платформеното обновление Windows 8.1, чиято финална версия, както беше обещано, стана достъпна за потребителите от 18 октомври. С други думи, потребителите, които вече притежават компютри, управлявани от Windows 8, могат да си свалят обновлението безплатно от Windows Store (а и досега най-вероятно са го направили). Останалите потребители, които искат да ъпгрейдват системата си до Windows 8.1, ще трябва да си купят новото издание по обявените точно преди месец цени: $120 за стандартна версия на Windows 8.1 и $200 за Windows 8.1 Pro.

Ако сте следили многобройните ни досегашни публикации по темата „Windows 8.1“, вероятно вече знаете и че обновлението си струва, тъй като носи редица подобрения спрямо стандартната „Осмица“, включително Start бутон, по-добри възможности за персонализация, разширено търсене, подобрена многозадачност, задълбочена интеграция с облачното хранилище SkyDrive и др. От Microsoft, разбира се, са щедри на подробности и похвални слова за 8.1 ъпдейта в своя официален Windows блог, който е достъпен за четене и справки.

В случай че все още се колебаете обаче, вероятно ще ви е полезно да имате синтезиран на едно място един по-подробен преглед на ключовите подобрения и скритите възможности на първата голяма актуализация на операционната система на Microsoft. Именно такъв направихме за водеща тема в настоящия ноемврийски дигитален брой на PC World и с него се надяваме да ви помогнем да вземете важното решение за това коя точно Windows платформа да използвате.

Видимите подобрения и промени

Всъщност първият голям ъпдейт за Windows 8 не само оправя допуснатите с оригиналната итерация грешки и прави подобрения, но включва и купища нови възможности, някои от които се виждат веднага, а други са скрити на по-дълбоко, но сравнително лесно достъпно ниво. От Microsoft също така са актуализирали и много от вградените в операционната система приложения.

Разбира се, най-същественото подобрение е подаръкът за заклетите настолни потребители – вездесъщият, приятен за едни и досаден за други, но безспорно полезен Start бутон. Той обаче не връща познатото Start меню, както може би мнозина очакват. Вместо това кликането върху него ви връща на модерния интерфейс, който все пак дава обновен изглед на приложенията, позволяващ да виждате всичките си програми наведнъж за още по-лесен достъп и нови кликвания. Макар че има начин да накарате Windows8.1 да зарежда направо в desktop режим и така да елиминирате модерния стартов екран, ако не ви трябва, това е индикатор, че повечето подобрения в ОС актуализацията подкрепят модерния интерфейс, а не познатия настолен.


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 

 

Това също е разбираемо и в никакъв случай не е недостатък. Началният екран например е значително подобрен и персонализиран с поддръжката на различни по големина „живи плочки“ на приложенията, повече фонови изображения и цветове.

Освен това в Windows 8.1 можете да „снапвате“ стартираните приложения във всякакви размери и съотношения и имате възможност да работите едновременно с до четири приложения едно до друго (вместо само две по-рано). А освен споменатото гъвкаво оразмеряване на прозорците за всяко приложение на екрана, има също възможност за дадено приложение да стартира друго и подобрена поддръжка на няколко монитора, позволяваща на потребителите да виждат работния плот или приложенията от Windows Store на всякакви монитори.

В Windows 8.1 дебют прави и новият браузър Internet Explorer 11, който безспорно е бърз, гъвкав и все още е единственият браузър, разработен изцяло за сензорни устройства. IE11 дава възможност за по-добра работа с тъч екран, по-висока скорост и синхронизирана история на сърфиране, любими линкове и настройки за всички Windows 8.1 устройства на един потребител, подчертават от Microsoft. В рамките на последното е и интересната възможност за синхронизация на табовете – функция, която ви позволява да отваряте едни и същи табове на различни Windows 8.1 устройства, включително PC-та и таблети. А хубавото е, че могат да се отварят и подреждат и множество сесии на модерния браузър.

Като стана въпрос за синхронизация, Windows 8.1 носи и възможността за синхронизиране на настройките и забодените на стартовия екран приложения. Тази възможност е лесно достъпна, ако имате онлайн връзка и единен акаунт за услугите на Microsoft.

Ако пък не харесвате упоритостта, с която Windows 8 пляска всяко новоинсталирано приложение на началния екран, със сигурност ще ви допадне фактът, че в Windows 8.1 тази „екстра“ е изчезнала. Вместо това всички инсталирани от Windows Store приложения влизат във филтъра „New“ на All Apps секцията, от която можете да си избирате кои точно програми да забодете на стартовия си екран.

Скритите нови възможности

Новостите, които няма да ви направят веднага впечатление в Windows 8.1, също са привлекателни и се разкриват с истинския си блясък едва когато ги откриете и започнете да ги използвате. Тук със сигурност няма да успеем да изброим всички скрити възможности на ОС ъпдейта, но няма как да не споменем поне няколко, които са си истински функционални „бижута“.


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 

  • Shut down от Start бутона: Въпреки че добрият стар Start бутон отново е тук, ако не знаете за неговото скрито меню, гасенето на компютъра ще ви отнеме поне няколко кликвания и взаимодействие с Chаrm лентата. За да си ги спестите и изкарате скритото меню, просто кликнете с десен бутон върху Start бутона, който се появява, когато прокарате курсора на мишката около левия долен ъгъл на екрана. Това просто действие ще ви даде достъп до няколко мощни опции в менюто със съвсем нови елементи в Windows 8.1. А една от полезните нови добавки е Shut Down опцията. Задържането на курсора над нея за около секунда пък ви дава възможност за избор между гасене и рестарт на системата без всякакво допълнително суетене.

 • Зареждане в desktop режим или All Apps (и още): Taskbar Properties менюто е още един стар приятел, сдобил се с нов външен вид, който крие и една страхотна нова опция за заклетите десктоп потребители – възможността Windows 8.1 да се зарежда направо в desktop режим. В Microsoft обаче изглежда не искат особено да правите това, ако се съди от факта, че са заровили тази възможност из „ъглите“ на операционната система.

От друга страна, за оползотворяването й са нужни само няколко прости стъпки: след като заредите Windows 8.1 актуализацията, кликнете на Desktop, за да влезете от старт екрана в desktop режима; след това кликнете с десен бутон някъде на празно пространство в таскбара и изберете Properties; кликнете на новия таб Navigation и сложете отметка в кутийката до опцията Go to the desktop instead of Start when I sign in; кликнете на ОК и след това рестартирайте. Отсега нататък Windows 8.1 трябва да се зарежда направо в desktop режим.

Ако след това искате да върнете Windows 8 отново в състоянието, при което платформата се стартира в стандартния за нея стартов екран с All Aps изгледа, просто повторете описания по-горе процес и в стъпка 3 махнете отметката срещу споменатата опция.

 • Големите ползи от SkyDrive: В Windows 8.1 облачното хранилище SkyDrive играе много по-важна и значима роля от всякога досега. Всъщност SkyDrive облакът е толкова важен, че в Windows 8.1 разработчикът му е отредил цяла секция в PC Settings менюто на модерния интерфейс. От там можете да синхронизирате и „носите“ със себе си огромен брой настройки и приложения на всякакви джаджи. Благодарение на това със SkyDrive можете да създавате, редактирате, запазвате и споделяте файлове навсякъде и по всяко време, независимо от използваното устройство. Ако обаче наистина искате да живеете в облака, ще трябва да включите още няколко важни опции, заровени на три или четири нива по-навътре в настройките.

За целта отворете лентата с „чармовете“ и изберете Settings > Change PC Settings. От там отворете опциите на SkyDrive и изберете Files в лявата лента на менюто. От това място можете да настроите възможността да записвате документи и Camera Roll снапшоти в SkyDrive по подразбиране – нещо, което е много удобно, когато се работи с много устройства.


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 

 • Тихо, скъпа: Трудно се релаксира, когато джаджата ви непрекъснато ви тормози с някакви звуци и аларми и постоянно иска от вас да правите разни неща. За щастие Windows 8.1 позволява лесно да прекратите цялата какофония с новата настройка Quiet Hours. За да я задействате, отворете Settings чарма и навигирайте по пътя Change PC Settings > Search & Apps > Notifications. От там скролнете надолу до Quiet Hours опцията. По подразбиране операционната система е настроена на тих режим между полунощ и 6 ч. сутринта, но вие можете да разширите тихия прозорец колкото си искате.

 • Овладейте приложенията си: В оригиналната „ванилова“ версия на Windows 8 modern-style приложенията са доста досадни за управление от всяко друго място с изключение на Start екрана. Въпросните модерни приложения например не се показват по нормалния начин в папковата структура на настолното File Explorer приложение и не можете да ги премахнете от най-логичното място - Programs & Features секцията на контролния панел.

В Windows 8.1 това е променено. Можете да облекчите живота си, като намерите Search & Apps секцията и изберете App sizes опцията в лявото меню. Резултантният екран показва пълен списък на инсталираните ви модерни приложения, сочейки и размера на файла за всяко от тях. Така, ако искате да освободите пространство на хард диска, можете да кликнете на избрано приложение и да се възползвате от опцията за деинсталиране.

 • Безжично Miracast чифтосване: Актуализацията на Windows 8.1 носи и пълна поддръжка за безжичния стандарт Miracast (аналог на Apple AirPlay технологията), благодарение на който можете да свържете своя телевизор със смартфон или таблет, без да е необходимо да използвате кабел. По този начин изображенията от дисплея на мобилното устройство (с Windows 8.1) лесно могат да бъдат гледани и на телевизора, стига, разбира се, и той да поддържа Miracast.

За добро или лошо, Miracast е толкова нов стандарт, че ако не сте си купували телевизор през последните няколко месеца, най-вероятно вашият не го поддържа. Но пък има Miracast приемници под формата на допълнителни адаптери, с чиято помощ лесно можете да превърнете всеки телевизор с HDMI порт в Miracast съвместим дисплей. Нещо повече, когато новата гейм конзола Xbox One пристигне по Коледа, тя освен всичко друго ще бъде и пълноценен Miracast приемник, който ще ви отвори нови хоризонти за забавление.

А ако искате да свържете своето Windows 8.1 устройство с подобен Miracast приемник, ще трябва да задълбаете по-надолу в PC Settings менюто на модерния интерфейс.Но има и по-лесен вариант – просто отворете Devices чарма и изберете Project и после Add a display. Ако наблизо има Miracast съвместим дисплей, Windows 8.1 би трябвало да го открие автоматично.

 • Разширените опции за печат: Както подчертават от Microsoft, Windows 8.1 разполага и с вградена поддръжка за триизмерен печат, ще има и Plug and Play поддръжка за 3D принтери, като ще позволява на приложенията безпроблемно да принтират 3D задания и ще чете 3D файлови формати. В ОС актуализацията на поддръжката за 3D принтери е под формата на драйвър и вграден API. Това дава надежди, че един ден процесът на обемен печат ще е също толкова лесен като двуизмерното принтиране сега. Идеята е да задействате 3D принтери по стандартния начин – с Print опцията в Devices чарма, така че да отпечатвате директно, без да се налага да експортвате файлове.

Windows 8.1 обаче има и поддръжка на NFC принтери. С други думи, ако и мобилното ви Windows 8.1 базирано устройство, и притежаваният от вас принтер поддържат NFC (макар че принтерите с такава функционалност все още не се срещат често), ще можете да изпринтирате документ от едната джаджа на другата просто като ги допрете.

Ако пък 3D и NFC функциите за печат ви се струват твърде нови, за да бъдат полезни, обърнете внимание, че Windows 8.1 има и възможности за печат през Wi-Fi Direct. Това означава, че ще можете да свържете устройството си с Wi-Fi Direct принтер, без да се налага да минавате през Wi-Fi мрежи и да се заглавиквате с инсталиране на софтуер.

Новото дружелюбно лице на началния екран

Скритите съкровища сами по себе си са доста значима причина за ъпгрейд към Windows 8.1, но промените в по-видимите части на операционната система също определено си заслужават вниманието. Част от причините за това е фактът, че в тази ревизия на платформата разработчиците на Microsoft са използвали някои от най-добрите аспекти на мобилната ОС Windows Phone в началния екран и модерния потребителски интерфейс. E, почитателите на аскетичния външен вид и изчистените интерфейси може и да не харесат големите шрифтове и обемистите „живи плочки“, но има и нововъведения (например възможността да се изобразява снимка на любимата, когато РС-то не се използва), които вероятно биха привлекли дори тяхното внимание. Всъщност един от членовете на Windows User Experience екипа (Дженсъсн Харис) в Microsoft доста добре обобщава интересните нови характеристики в специално видеоклипче в YouTube. Някои от споменатите там функционалности заслужават отбелязване и в тази статия.


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

 

 

 

 

 • Подобрения при заключването на екрана: Според Харис новият Lock screen автоматично изтегля снимки от РС-то, телефона или SkyDrive, подобно на начина, по който го прави специално Facebook приложение за Windows Phone. Малка промяна, но такава, която може да спечели много от потребителите, които не са свикнали с Windows 8.

 • Различни размери на плочките: От Microsoft са въвели различни формати за размерите на плочките на стартовия екран – нещо, което със сигурност ще се стори полезно на потребителите, които искат да сложат повече приложения на началния си екран.

 • All Apps екранът: Дори преработеният All Apps екран не може да се сравни със стартовото меню на Windows 7. Няма начин например за реорганизирането на приложенията в папки, но затова пък можете да изтегляте избрани приложения от All Apps екрана и да ги забождате на Start менюто в групи, което донякъде пресъздава функционалността на Windows 7.

 • Тапети и опции за персонализиране: В Windows 8.1 имате възможност да променяте фоновия цвят на стартовия екран, а според Microsoft могат да се добавят и някои квазиинтерактивни, движещи се фонове. Приятна е и възможността фоновото изображение на началния екран да се използва и като тапет в desktop режима.

 • Подобрения в търсенето: Новото Smart Search приложение на Bing осигурява доста лесен начин за намиране на търсения файл на устройството или в Интернет. Просто плъзнете пръст по екрана или започнете да пишете от началния екран и „Smart Search“ ще го намери – независимо дали става дума за документ, фотоалбум в облака, любимо приложение или уебстраница. Наистина, ако сте свикнали с преобладаващо текстовото търсене в Google, мултимедийният потоп тук може да ви дойде малко в повече отначало, но с хубавото се свиква бързо и това едва ли ще е проблем за някого. Добре дошла е и значително по-добрата интеграция между локалните и уебрезултатите – за намиране на адекватни резултати и от двете места е достатъчно просто да напишете няколко букви в полето за търсене.


Свеж старт с Windows 8.1:

© PCWorld България, pcworld

Приложения: добавки и актуализации

Въпреки че повечето големи промени в Windows 8.1 са фокусирани върху потребителския интерфейс, в края на краищата всичко се свежда до приложенията – нали уж идеята за модерния интерфейс на „Осмицата“ беше именно те да изглеждат добре. В Microsoft са свършили доста работа и в това отношение и дори имат някои нови предложения. Следва кратък обзор на новостите и най-полезните (според нас) вградени приложения на Windows 8.1.

 • Аларма: Новото Alarm приложение е полезна добавка, ако искате да използвате Windows 8.1 таблета си и като будилник. Предвидени са всички обичайни опции за такъв тип програма, включително таймер, хронометър, програмиране на повтарящи се аларми и т.н. Интерфейсът е приятен, макар че щеше да е хубаво, ако имаше и по-изтънчени опции, като например събуждане с музика или режим на нощна лампа.

 • Калкулатор: В Windows 8.1 разработчиците на Microsoft са разширили значително функционалността на познатия доскоро базов десктоп калкулатор. Освен стандартните математически функции, сега потребителите могат да ползват и „научен“ режим, както и преобразувател на мерни единици, с който бързо и лесно да изчисляват обеми, дължини, скорости, температури, енергия, време, мощност и пр.


  Свеж старт с Windows 8.1:

  © PCWorld България, pcworld

 • Камера: Ако ви харесва да правите снимки с таблет, в Camera приложението на Windows 8.1 ще намерите много полезни функции. Сега интерфейсът му вече не е така объркващ, както при първоначалната му поява, като quick-camera и video-capture са преместени на по-подходящото място – вдясно. Имате на разположение също Camera Roll бутон, както и опции за настройка на експозицията, и таймер, а опциите за камерата, включително за съотношенията на страните и видеостабилизацията, са преместени в Settings секцията на лентата с чармовете. Предвидени са и някои нови опции за редактиране на снимки и макар че някои от инструментите липсват (cut-and-paste, прецизен кроп и преоразмеряване), приложението определено става за базово фоторедактиране.

 • Food & Drink: Новото приложение на Microsoft, ориентирано към домакини и домошари, е доста впечатляващо и осигурява достъп до всевъзможни рецепти за храна и коктейли, събирани през търсачката Bing. Програмката позволява също така да се правят списъци за пазаруване и менюта, които могат да се споделят и с други приложения.

 • Health & Fitness: Това също е ново, и то доста обширно приложение, което, както сигурно се досещате, препраща към ресурси за различни фитнес упражнения, специализирани статии за спорт, съвети за диети и хранене и здравни новини. Всичко това по принцип има голям потенциал, но някои от възможностите все още са ограничени – най-вече тези, които уж трябва да следят и записват личните ви постижения и диети.

 • Internet Explorer 11: Най-новото издание на браузъра носи някои наистина значими промени, а една от най-важните е способността да отваря до три уебстраници една до друга в отделни прозорци. Отварянето на множество прозорци задейства няколко сесии на IE11 в мултитаскинг менюто на Windows, така че лесно можете да се връщате към отворените страници, дори да сте ги преместили извън екрана. Сред другите полезни актуализации са възможността за синхронизиране на браузъра между множество Windows 8.1 устройства, функция за повторно отваряне на затворен таб, съхраняване на пароли и вграден инструмент за download.

 • Снимки: В Windows 8.1 от Microsoft са променили интерфейса на приложението Photos, който вече е по-близък до тези за файлов преглед в другите секции. От гледна точка на възможностите за фоторедактиране Photos приложението е огледален образ на споменатото по-горе Camera, но с допълнителен режим, който добавя още някои опции – например премахване на „червени очи“, регулиране на осветеността и др.

 • Reading List: Въпреки че не може да се смята за заместител на истинските приложения и услуги за отложено четене, Reading List предлага прост и удобен начин да си запазите нещо за четене за по-удобен момент. Приложението не ви дава възможност да правите кой знае какво в самото него, поне докато не запишете нещо за четене, използвайки Share чарма в други приложения като Internet Explorer или News. Добре е да се има предвид, че това приложение работи малко по-различно от обичайните рийдъри – вместо да изтегля текста, то препраща към оригиналния източник. Недостатък на този подход е, че няма възможност приложението да се използва като офлайн четец.


  Свеж старт с Windows 8.1:

  © PCWorld България, pcworld

 • SkyDrive: В актуализираната операционна система Windows 8.1 изпълненото в модерен стил приложение на облачното хранилище SkyDrive най-после работи като своя десктоп събрат. С други думи, сега потребителите имат възможност да редактират и преименуват файловете в хранилището, както и да ги правят достъпни офлайн. Освен тези основни промени, има някои актуализации и в самия интерфейс на SkyDrive приложението – например иконките са по-малки и така могат да бъдат виждани повече обекти на един екран.

 • Диктофон: Подобно на настолното Sound Recorder, новата modern-style версия е съвсем проста. Просто натискате бутона с микрофона и записът започва. Модерното приложение позволява също базова обработка, преименуване и изтриване на аудиофайловете.


  Свеж старт с Windows 8.1:

  © PCWorld България, pcworld

 • Windows Store: В Windows 8.1 магазинът за приложения на Microsoft е доста по-привлекателен. Дизайнът му е съвсем различен и това подобрява значително начина, по който са представени приложенията, и улеснява получаването им. Всъщност в Windows 8.1 всички приложения се обновяват автоматично по подразбиране, така че винаги ще разполагате с най-новата и най-добрата версия на всяко от тях, включително предложенията на популярни разработчици като Evernote, Facebook за Windows 8.1, Hulu Plus, Adobe Photoshop Express, eBay, Netflix и NOOK.

 • Xbox Music: Приложението за музикалната услуга на Microsoft също е претърпяло сериозна преработка в Windows 8.1. Новият дизайн елиминира повечето елементи с хоризонтално скролиране, с които бяхме свикнали в modern-style, като сега навигацията се осъществява чрез вертикална конзола, разположена вляво, докато вдясно пък е разположен вертикален списък с изпълнителите. Това е значително подобрение в сравнение с предишната версия, което осигурява по-бърз достъп до желаното съдържание. Освен това новото Xbox Music приложение е станало доста по-разбираемо благодарение на разположените в горната част бутони за сортиране на музикалната колекция и малките диалогови прозорци, които казват дали музиката е записана на компютъра, или е „в облака“.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.