Последно: хибридните APU чипове AMD Kaveri идват през януари

Това обеща компанията по време на своята конференция за разработчици, на която AMD разкри и още някои нови подробности за “първите в света процесори с хетерогенна архитектусра”.

Малко след появата на информация, че дебютът на хибридните процесори от новото 28-нанометрово поколение Kaveri на AMD най-вероятно ще бъде отложен до февруари 2014 г., компанията-производител обеща, че те все пак ще бъдат малко по-рано – през януари. Това стана ясно по време на провежданата тези дни фирмена конференция за разработчици APU13 на която AMD разкри и още някои нови подробности за "първите в света процесори с хетерогенна архитектусра", т.е. такива, при които CPU и GPU модулите използват обща системна памет, разположена заедно с останалите блокове на един силициев кристал.

Един от новите факти например, че четирите процесорни ядра (два модула Steamroller) на флагманския модел A10-7850K ще работят на честота 3,7 GHz. Новите чипове ще се произвеждат в съоръженията на GlobalFoundries по 28-нанометров технологичен процес и ще изискват наличието на нови дънни платки с цокъл FM2+.


Последно: хибридните APU чипове AMD Kaveri идват през януари

© PCWorld България, pcworld

Както вече споменахме, главна особеност на четвъртото поколение хибридни процесори на AMD е новата "хетерогенна архитектура" HAS, в случая версия 2.0. Ообобщенмо накратко, тази архитектура предвижда конфигурация, включваща CPU (два модула Steamroller) и GPU (осем графични блока (с общо 512 потокови процесора) Radeon с архитектура GСN 1.1). CPU и GPU блковете взаимодействат помежду си посредством технологията hUMA (хетерогенна унифицирана памет), която им дава достъп до общ пул системна памет и, което е по-важно, възможност за извличане на резултатите от изчисленията директно от паметта без нужда от допълнително междинно копиране. Това според AMD позволява от изчислителния процес да се изключат голям брой излишни междинни етапи, което, разбира се, би трябвало да подобри съществено бръзодействието.


Последно: хибридните APU чипове AMD Kaveri идват през януари

© PCWorld България, pcworld

Поне на теория комбинацията от HSA и hUMA е доста перспективен тандем, който ще даде на разработчиците пълна свобода на действие, като им позволи да използват за обработката на данните не само CPU ресурсите, но и тези на GPU модулите. Както сигурно знаете, към момента изчислителните ресурси на GPU чиповете се използват частично само от браузърите и графичния редактор Photoshop.


Последно: хибридните APU чипове AMD Kaveri идват през януари

© PCWorld България, pcworld

Според замисъла на AMD, архитектурата HSA 2.0 трябва да облекчи значително процесите на обработка на данни при ежедневни задачи в графичните блокове, но това всичко отново зависи от софтуерните разработчици, използващи хетерогенни изчисления. За да мотивира разработчиците, AMD им обещава инструменти (вкл. компилатор Linux GCC/HSA), които ще ускорят работата им по този модел. Друг е въпросът колко от разработчиците ще са склонни да ги използват и да оптимизират програмите си с тях. Важно е да се отбележи все пак, че HAS е отворен стандарт, който може да се използва и от ARM процесори. Според специалистите обаче, налагането и утвърждаването на този стандарт най-вероятно ще отнеме години. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.