Motorola ще разработва модулен смартфон

Амбициозната инициатива Project Ara на Motorola има за цел да направи смартфонната платформа подобна на тази при настолните компютри и да позволи ъпгрейд и замяна на отделни компоненти на мобилните устройства.

От Motorola информират за началото на доволно амбициозен проект за създаването на "модулен смартфон". В рамките на инициативата, наречена Project Ara компанията възнамерява да създаде отворена екосистема, която може да поддържа различни разработки за отделните компоненти на смартфона. Казано иначе, идеята е, ако потребителя престане да харесва своя смартфон или някоя негова част (или пък някой от компонентите дефектира), той да може да замени или ъпгрейдва въпросния блок, без да му се налага да си купува нов апарат – напр. дисплей, камера, процесор, модули за безжична връзка и т.н.

Разбира се, това може да стане само ако компонентите на различните производители са максимално съвместими помежду си – така както е днес в РС техниката. Този подход обаче изглежда доста примамлив и в сегмента на смартфоните и ако той бъде реализиран, потребителите спокойно ще могат да актуализират апаратите си, като да речем увеличават оперативната памет, слагат по-бързи процесори или разширяват вграденото пространство за съхранение.


Motorola ще разработва модулен смартфон

© PCWorld България, pcworld

Всъщност според Motorola, Project Ara ще позволи не само модернизация на някои елементи на смартфона, но ще даде възможност на потребителите и да създават сами устройства, които най-точно отговарят на техните нужди и предпочитания. Например, ако за някого приоритет е продължителната автономна работа, той ще може да избере батерия с по-голям капацитет, а ако някой иска да прави по-добри снимки, ще може да си избере по-добра камера. С други думи модулната платформа дава широки възможности за създаването на индивидуален апарат – така както всеки може да си асемблира РС по собствени критерии и с избрани от него компоненти.

 

Очаква се, че предварителната версия на набор за разработчиците в рамките на Project Ara ще бъде достъпна по някое време през тази зима. За заинтересованите от участие и подпомагане на проекта Motorola е открила и специален сайт на инициативата

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.