Дебютът на настолните процесори AMD Kaveri е отложен за февруари 2014 г.

Очаква се през февруари 2014 г. AMD да пусне на пазара три 4-ядрени модела Kaveri за настолни компютри, като представянето на фамилията ще започне с най-бързите модификации на новите APU процесори на компанията.

Според първоначалния план на AMD, хибридните процесори от новото 28-нанометрово поколение Kaveri, базирани на микроархитектурата Steamroller, би трябвало да се появят, поне в своя настолен вариант, до края на настоящата година. Изтекъл в мрежата вътрешнофирмен документ на компанията обаче показва, че стартът на продажбите на десктоп чиповете Kaveri ще започне чак към средата на февруари 2014 г., а през тази партньорите на AMD ще получат само образци на устройствата.

Всъщност инженерните семпли на Kaveri се разпространяват още през август, така че някои от платформените производители вече са готови и с дънни платки за новите чипове. Финалните образци, които съответстват на реалния продукт обаче, ще бъдат предоставени не по рано от началото на декември, а стартът на масовото производство ще бъде в последните дни на годината, твърди още гореспоменатият документ.

Очаква се през февруари 2014 г. AMD да пусне на пазара само три 4-ядрени модела Kaveri за настолни компютри. Представянето на фамилията ще започне с най-бързите модификации, от които две ще влизат във фирмената A10 серия APU чипове и една – в серията A8.


Дебютът на настолните процесори AMD Kaveri е отложен за февруари 2014 г.

© PCWorld България, pcworld

В светлината на променения график за Kaveri може да се предположи, че на предстоящото в средата на ноември фирмено мероприятие AMD Developer Summit (APU13) производителят ще разкрие основната информация за новите си APU изделия и ще направи първите демонстрации на Kaveri-базирани системи. Формалният анонс на новите чипове по всяка вероятност ще се състои по време на изложението CES 2014 през януари, но действителната поява на самите хибридни процесори от това поколение ще бъде разсрочена през следващите няколко месеца.


Дебютът на настолните процесори AMD Kaveri е отложен за февруари 2014 г.

© PCWorld България, pcworld

Припомняме, че известните до момента APU чипове от фамилия AMD Kaveri обединяват до 4 изчислителни ядра Steamroller и графично ядро от семейство Volcanic Islands с до 512 потокови процесора. Освен промените в архитектурно отношение, новите APU чипове трябва да осигурят поддръжка и за технологията HUMA (Heterogeneous Unified Memory Architecture), която дава на изчислителните и графичните ядра на процесора пълен достъп до цялата системна памет.

Информационният източник обещава няколко интересни подобрения и за платформата, предназначена за процесорите Kaveri. Сред тях са например технология за интелигентно управление на режимите на сън AMD Start Now 3.0, отделният интерфейс PCI Express x4 за включване на SSD носители и нов високопроизводителен аудио ко-процесор, който по всяка вероятност трябва да внесе някакво подобие на технологията TrueAudio (дебютирала с новите графични карти на компанията) и в хибридните платформи на AMD.


Дебютът на настолните процесори AMD Kaveri е отложен за февруари 2014 г.

© PCWorld България, pcworld

Редно е да припомним също, че AMD Kaveri процесорите ще работят с процесорния цокъл Socket FM2+, за които, както стана въпрос, повечето водещи производители вече имат дънни платки. В основата на тези дъна е схемният набор AMD A88X, който би трябвало да е съвместим и със следващото поколение APU чипове на AMD, известни под името Carrizo. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.