Направиха магнитен хард диск, който може да пази данни в продължение на 1 млн. години

Холандски учени от Университета на Твенте са създали експериментално HDD устройствот, което при тестове с т.нар. “ускорено стареене” е показал потенциал да издържи милион и дори милиард години.

Магнитните хард дискове запазват работоспособността си и възможността си да съхраняват надеждно информация средно в продължение на 10 години. В лабораториите на водещите HDD производители и университетите обаче продължават опитите този експлоатационен срок да бъде увеличен да бъде увеличен чувствително – например до към 1 млн. години.

През 2012 г. с предложение за подобно дълготрайно съхранение на данни излезе компанията Hitachi, чиято идея беше да се използва кварцово стъкло. Сега с друга технология излизат холандски учени от Университета на Твенте.

Разбира се, за определянето на допустимия срок на работа, изследователите са прибягнали до тестове. Според информация от Technology Review, учените предположили, че при записа на данни съществува някаква енергийна бариера, която трябва да бъде преодоляна за да бъде изтрита информацията, т.е. да може стойността на информационния носител да бъде преобразувана от «0» в «1», да речем. За това въздействие са нужни няколко фактора, сред които температурата, т.нар. константа на Болцман и колебанията на атомно ниво.

Като използвали относително прости уравнения, учените изчислили, че ако бъде направен хард диск с енергийна бариера 63 KBT, той ще може да служи надеждно в продължение на 1 млн. години, а ако бариерата бъде вдигната до 70 KBT, експлоатационният срок на HDD устройството може да достигне дори 1 млрд. години.

За да докажат своята теория, учените са направили и експериментален хард диск. Въпросното устройство използва тънка магнитна пластина от волфрам, покрит със защитен слой от силициев нитрид (Si3N4). Според наличната информация , комбинацията от волфрам и силициев нитрид е избрана заради неговата висока устойчивост на разширение и нисък коефициент на топлинно разширение. Използван е и по-особен метод на запис на информацията – под формата на QR-кодове на линии с ширина 100 nm.


Направиха магнитен хард диск, който може да пази данни в продължение на 1 млн. години

© PCWorld България, pcworld

След това започнали изпитанията с температури и налягания, които трябвало да до-кажат, че дискът ще издържи 1 млн. години. Целта била информацията в диска да запази целостта си при нагряване до 172 градуса целзий в продължение на 1 час – тест, който бил преминат от устройствата с лекота. Всъщност "милион-годишните дискове" оцелявали и температури от порядъка на 575 градуса, но със значителни загуби на данни.

Разбира се, във всичко това има и някои уговорки. Това е така най-вече заради факта, че теорията за "ускореното стареене" е приложима само в много специфични условия и не казва много за оцеляването на тестовия обект при условия, различни от лабораторните. Така или иначе, разработката на холандците също е интересна и дава надежди, че скоро ще има технология, способна надеждно да съхранява информация за доста поколения напред. Във всеки случай, дори да се съмнявате, можете да прочетете научната статия на разработчиците на технологията, която е свободно достъпна в различни формати. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.