Western Digital обяви My Cloud – персонално облачно хранилище

Външното устройство WD My Cloud ви дава сигурно място за съхранение на ценните файлове, които обаче можете да имате навсякъде, където отидете.

Т.нар. облачни услуги за съхранение са особено популярни напоследък, тъй като определено имат потенциал да внасят поне малко порядък в хаоса на цифровото ежедневие, генериращо стотици файлове, до които е хубаво да имаме достъп във всеки момент, а в същото време е проблем, ако не можем да се сетим н а кое точно устройство сме ги записали. Уеб-базираните облаци за съхранение обаче си имат и един съществен минус – никой не знае къде точно се съхранява информацията му и доколко може да разчита на разположения незнайно къде storage сървър на доставчика на услугата.

Компанията Western Digital е решила да елиминира този потенциален проблем с анонса на My Cloud – външно устройство за съхранение, проектирано да служи специално в ролята на "персонален облак". Моделът е снабден с Gigabit Ethernet контролер, чрез който се осъществява връзката към компютърната мрежа у дома или в офиса, а също и към Интернет, през който потребителите могат да достъпват данните си по всяко време, от всяко кътче на планетата (с достъп до Мрежата, разбира се) и от всякакви устройства, включително таблет или смартфон. Външният диск е oборудван и с USB 3.0 порт, чрез който към My Cloud могат да се включват портативни външни HDD, флашки или друга техника, напр. цифрови фотоапарати и камери.

Според официалната информация, съхраняваните на WD My Cloud файлове се шифроват с AES алгоритъм и 128-битов ключ, а достъпа до тях става с лична парола. Персоналното облачно хранилище My Cloud може да си взаимодейства с Windows и Mac OS X компютри, както и с всякакви мобилни устройства, използващи операционни системи Android и iOS. Във всеки от случаите потребителят първо трябва да си инсталира специално приложение, което в своите мобилни версии е интегрирано и с най-популярните облачни услуги - Dropbox, SkyDrive и Google Drive.

От Western Digital специално подчертават простотата на първоначалната инсталация и настройката на WD My Cloud, а също удобството при използване на персоналния облак. Собствениците му имат възможност да си настроят и разписание за автоматично резервно копиране (бекъп) на данните.

 

Персоналното облачно хранилище WD My Cloud ще се предлага на пазара във версии с капацитети 2, 3 и 4 ТВ, чиято препоръчителна цена е съответно $150, $180 и $250. Най-вместимият модел ще излезе по магазините през ноември, а другите два вече би трябвало да са достъпни на пазара. С повече информация относно цените и наличността на новото устройство тук вероятно разполагат дистрибуторите на компанията у нас – Асбис България и Солитрон. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.