Представител на AMD разкри нови подробности за следващото поколение видеокарти на компанията

По всичко личи, че първата видеокарта от новата серия - AMD Radeon R9-280X, няма да се конкурира с NVIDIA GeForce GTX Titan и ще струва много под $999.

Един от очакваните с голям интерес предстоящи продуктови анонси до края на тази година е този на следващото поколение видеокарти на AMD, за които наскоро се разбра, че няма да следват традиционните обозначения в стил Radeon HD9000, а ще има нови. А с наближаването на времето за анонса на въпросните флагмански видеокарти, известни с общото кодово наименование Hawaii, постепенно започват да изплуват и нови подробности за тях. При това най-пресните детайли идват от съвсем официален източник – интервю на вицепрезидента и генерален мениджър за графичното подразделение на AMD Мат Скинър (Matt Skynner), дадено за бизнес изданието Forbes. Макар и малко неочаквано, въпросното откровение на г-н Скинър разкрива няколко нови и интересни факти за Hawaii.

Преди всичко, изглежда информацията, че новата серия видеокарти Radeon ще се пови през четвъртото тримесечие на годината, може да се смята за напълно достоверна. Най-напред ще бъде обявена едночиповата флагманска видеокарта Hawaii XT, която ще бъде и първата с новия тип обозначения, идвайки на пазара с наименованието Radeon R9-280X. За отбелязване е, че въпросният адаптер няма да се конкурира с продуктите на NVIDIA в сегмента на ултра-скъпите графични решения. Според наличната информация, цената на бъдещия AMD флагман ще е много под $999, т.е. Radeon R9-280X ще попада по-скоро в сегмента на по традиционните видеокарти за ентусиасти. За премиалния сегмент, който в момента е окупиран еднолично от NVIDIA с нейния адаптер GeForce GTX Titan, то към него AMD ще насочи перспективен двучипов ускорител от семейството Volcanic Islands, който фигурира в плановете на компанията под кодовото име Vesuvius.


Представител на AMD разкри нови подробности за следващото поколение видеокарти на компанията

© PCWorld България, pcworld

Освен това, Мат Скинър потвърждава, че за производтвото на GPU чиповете Hawaii се използва добрият-стар 28-нанометров процес. Или както буквално гласи изказването му: "Макар някои да препдолагаха, че ще използваме 20 nm технология, за това всъщност няма никакви основания. Използвайки 28 nm процес в производството на GPU за ентусиасти, ние можем да постигнем по-високи честоти и по-добри показатели за производителността".

И накрая, висшият представител на AMD не успява да се сдържи и да не се похвали с ефективността на дизайна на новите фирмени графични процесори. Скинър изтъква, че полупроводниковият кристал на NVIDIA GK110 е с около 30% по-голям по площ от Hawaii, но последният бил по-бърз. Т.е. новото решение на AMD превъзхожда топ варианта на Kepler в съотношението площ на кристала/производителност.

Разбира се, тепърва предстои да видим какво точно означава това в работа с реални приложения и игри. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.