AMD ще започне да доставя 64-битови ARM процесори за сървъри в началото на 2014-а

Новите ARM-базирани процесори ще са не само по-производителни, но и до 4 пъти по-енергоефективни в сравнение с най-модерните 4-ядрени чипове Opteron X с х86 архитектура и енергопотребление до 11 W, твърдят от AMD

Отдавна е прието за доказано, че особеностите на ARM процесорната архитектура имат редица предимства, които могат да се използват не само от мобилните устройства, но и в сървърите. Този факт не остава неоценен от производителите x86-базирани CPU, които вече показват преориентация по посока ARM. Пример в това отношение е AMD, чийто вицепрезидент и шеф на подразделението AMD Global Business Units Лиза Су (Lisa Su) тези дни потвърди, че компанията смята да започне пробни доставки на 64-битови ARM процесори за сървъри през първото тримесечие на следващата година.

Тук е мястото да припомним, че AMD разработва енергоефективни ARM чипове в рамките на проект с кодово наименование Seattle. Той предвижда създаването на изготвени по 28-нанометров процес чипове, които ще се отличават с до 16 изчислителни ядра с поддръжка на 64-битови инструкции, работна честота 2 GHz или по-висока, интегриран 10-гигабитов контролер, SATA контролер и модули за хардуерно шифроване и компресиране на данни.

Предполага се, че фирмените 64-битови ARM процесори с кодово ниаменование Seattle ще се използват най-вече в сървъри с висока плътност на компонентите, предназначени за изпълнение на различни уеб задачи. От AMD твърдят също, че в сравнение с най-новите 4-ядрени чипове Opteron X с х86 архитектура и енергопотребление до 11 W, новите ARM базирани процесори ще са не само по-производителни, но и до 4 пъти по-енергоефективни.

Очаква се базираните на AMD ARM процесори сървъри да се появят на пазара към втората половина на 2014 г. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.