Acer се отказва от технологията Thunderbolt

В бъдещите си продукти Acer ще заложи изключително на интерфейса USB 3.0, тъй като последният е по-евтин за реализация от Thunderbolt, по-разпространен и обратно съвместим с огромен брой устройства.

Макар да беше сред първите компютърни  производители, които започнаха да внедряват високоскоростния интерфейс Thunderbolt в своите продукти, Acer става първата компания, която се отказва от по-нататъшното използване на въпросната технология, като вместо това ще заложи изключително на USB 3.0.

На пръв поглед това решение, за което съобщават редица специализирани онлайн източници, изглежда нелогично, като се имат предвид характеристиките на двете интерфейсни решения. Първото поколение на Thunderbolt осигурява до 10 Gb/s пропускателна способност на канала за връзка, а по-рано през годината Intel представи и Thunderbolt 2, който удвоява скоростта на пренос на данни.

Това е доста над възможностите на USB 3.0 интерфейса, но въпреки всичко Thunderbolt активно се използва единствено от Apple, докато другите хардуерни производители се отнасят към въпросната шина доста по-хладно. Мотивите за това отношение обаче стават ясни от недвусмисленото обяснение на Acer защо предпочита USB 3.0 пред Thunderbolt: според компанията USB 3.0 е по-евтин за реализация от Thunderbolt, по-разпространен е и е обратно съвместим с огромен брой устройства, използващи USB 2.0.

Така или иначе, решението на Acer едва ли ще откаже Intel от развитието на Thunderbolt. Според последните данни, силициевият гигант в момента работи над енергоефективна версия на интерфейса, която е предназначена за таблети и смартфони. В същото време обаче мобилната версия на Thunderbolt може да се сблъска с конкуренцията на друга Intel технология, а именно безжичната WiGig, която обещава безкабелен пренос на данни със скорости до 7Gb/s. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.