Sapphire е готова да пусне на пазара ексклузивен модел на Radeon HD 7990

Предназначената за заклети ентусиасти и геймъри фирмена модификация Sapphire Radeon HD 7990 Atomic ще се отличава с ефектно водно охлаждане и високи тактови честоти, а цената също няма да е от ниските.

Еталонът за графична производителност на AMD в лицето на двуглавото чудовище Radeon HD 7990 сам по себе си е достатъчно необичайна видеокарта, но компанията Sapphire я направи съвсем уникална, както демонстрира по време на изложението Computex 2013 със своята модификация, носеща названието Atomic. Сега, според Sapphire ексклузивният видео ускорител е готов за масово производство - доколкото "масово" е подходящо определени за този клас VGA устройства.

Така или иначе, предназначената за заклети ентусиасти и геймъри фирмена модификация Sapphire Radeon HD 7990 Atomic скоро ще зарадва своята потенциална аудитория. Най-важната особеност на въпросният модел е базираната на течност система за охлаждане. В комплакта на видеокартата е включен голям воден блок, който ще отвежда топлината както от GPU чипа, така и паметта и останалите силови компоненти на платката. За охлаждането на циркулиращата течност се използва голям радиаторен блок, обдухван с чифт 120 мм вентилатори, разиващи скорост на въертене до до 1200 об/мин. Резервоарът с охлаждащата течност и помпата са изпълнени под формата на декоративен елемент, който се монтира в един от 5,25-инчовите отсеци на Рс кутията.

За изготвянето на Sapphire HD 7990 Atomic се използва 12-слойна печатна платка със 18-фазна (12+4+2) система за захранване и PLX PEX8747мост за връзка между двата графични процесора Tahiti XT2. За TDP рейтинга на въпросната видеокарта не се съобщава нищо, но ако се съди от наличието на три 8-контактни конектора за включване на допълнително захранване (вместо двата в референтния Radeon HD 7990), то отделяната мощност най-вероятно ще е над 375 W. Основната причина това да е така най-вероятно са фабрично завишените тактови честоти на видео чиповете и паметта.


Sapphire е готова да пусне на пазара ексклузивен модел на Radeon HD 7990

© PCWorld България, pcworld

Шестте Mini-DisplayPort конектора на интерфейсния панел пък са нееднозначен намек, че видеокартата Sapphire HD 7990 Atomic е ориентирана за използване в конфигурации с няколко екрана. Крайната цена на този ексклузивен модел засега не е обявена, но като се има предвид, че референтната видеокарта на AMD е оценена на $999, то цената на модификацията на Sapphire почти със сигурност ще е четирицифрена. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.