Видеокартите AMD Radeon HD 9000 може да излязат още през октомври?

Въпреки, че все още очакваме появата на членове от фамилията Radeon HD 8000 (Sea Islands), запознати източници смятат, че следващото поколение Radeon HD 9000 или Volcanic Islands може да се появи неочаквано рано.

Както вероятно знаете, серията Radeon HD 8000 се използва от AMD засега само като маркетингово- наименование на преименувани и оптимизирани видеокарти от линията HD 7000 за пазара на лаптоп графиката и в сегмента на настолните маркови РС-та. Още видеокарти HD 8000 (с кодово име Sea Islands) се очакват през третото тримесечие. Те ще бъдат оборудвани с графични ядра Curacao и Hainan, създадени на базата на 28 nm технологичен процес и с подобрена архитектура Graphics Core Next 2.0, чието първо поколение дебютира в рамкуите на сегашната линия с кодово име Southern Islands.

Според датиращите от миналата година данни, след Sea Islands компанията AMD трябва да представи новото- си поколение видеокарти с кодово наименование Volcanic Islands, базирано на 20-нанометров технологичен процес, като според тогавашния план това трябва да стане по някое време през 2014 г. Специализираният онлайн ресурс ChinaDIY обаче твърди, че AMD може да ни изненада, като пусне неочаквано рано първите видеокарти от това поколение, тъй като фирменият производител на GPU чипове TSMC прави всичко възможно да ускори внедряването на 20 nm процеса, така че да отговори възможно най-бързо на поръчките и на други големи технологични компании, като Apple например.

Очаква се графичните процесори Volcanic Islands да бъдат с изцяло нова архитектура, предлагаща редица подобрения спрямо сегашната, и да имат възможности за по-тясно взаимодействие с централните процесори в унисон с концепцията за т.нар. "хетерогенни изчисления". Всъщност смята се, че това поколение видеокарти на AMD ще се отличава с най-съществените подобрения в сравнение с всички фирмени VGA решения, включващи в наименованието си думата "Islands". За съжаление, засега точните спецификации на тази нова серия видеокарти все още са неизвестни.


Видеокартите AMD Radeon HD 9000 може да излязат още през октомври?

© PCWorld България, pcworld

За приближаващия анонс обаче говори споменаването на Volcanic Islands в пуснатите преди няколко седмици драйвери Catalyst. Флагманът на тази фамилия ще получи кодовото наименование Hawaii и ще заеме мястото на Tahiti, познат на пазара като Radeon HD 7970. Във въпросните драйвери се споменават и други, неизвестни досега кодови имена на продукти: Vesuvius от поколение Volcanic Islands и Tonga, принадлежащ към фамилията Sea Islands.

Volcanic Islands codenames

Според ChinaDIY, ускорителите с кодово име Volcanic Islands ще се предлагат на пазара в рамките на серията Radeon HD 9000 и най-вероятно ще имат амбицията да повторят славата на Radeon 9550 - знаменитата видеокарта от 2004 г., която придоби огромна популярност заради отличното си съотношение цена-производителност. Именно серията Radeon 9000 позволи на ATI навремето да изпъкне като лидер на графичния пазар, макар че за това без съмнение помогнаха и неуспехите на NVIDIA в проектирането на серията GeForce 5000.

Всичко това обаче е минало, а сега изглежда остава само да изчакаме още няколко месеца до година, за да видим дали ще се сбъднат обещанията на AMD за бъдещето. Междувременно NVIDIA едва ли ще стои безучастно, така че със сигурност на GPU пазара ще продължи да бъде интересно. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.