Моделът FX-9590 e 5-гигахерцовият процесор на AMD

С новия си 5-гигахерцов флагман FX-9590 и с неговото по-малко 4,7-гигахерцово “братче“FX-9370 AMD отново подклажда надпреварата за гигахерци при процесорите за настолни РС.

Априлските слухове, че AMD готви 5-гигахерцов процесор от FX-серията се потвърдиха официално, и то не къде да е, а на изложението E3 2013, където компанията може да се похвали и с факта, че нейни хибридни чипове работят и в два от най-зрелищните анонси от шоуто – тези на гейм конзолите Microsoft Xbox One и Sony PlayStation 4. Изглежда компанията е решила да използва събитието, за да затвърди позициите си и като производител на мощни CPU чипове за настолни системи, като анонсира официално първия в света 8-ядрен процесор, работещ на честота 5 GHz.

AMD FX-Series unlocked

Както се очакваше, новият многоядрен процесор с архитектура Piledrive ще оглави фирмената фамилия процесори AMD FX-Series, предназначени за работа със Socket AM3+. С официалния анонс става известно точното наименование на модела - FX-9590 – както и важното уточнение, че честотата от 5 GHz не е базова а се достига при динамичен овърклок с решението Turbo Core 3.0.

Всъщност базовата честота, а и другите технически характеристики на новия CPU чип засега не се уточняват. Сред най-интересните подробности със сигурност ще е TDP рейтингът на процесора, както и моделите дънни платки, които ще могат да захранват безпроблемно въпросния CPU модел. Тук е мястото да припомним, че досегашния флагман FX-8350, работещ на честоти 4,0/4,2 GHz е с топлинен пакет от 125 W, a новият 5-гиогахрцов AMD FX-9590 най-вероятно ще е по-горещ и по-гладен за енергия.

Заедно с новия CPU флагман AMD представи и още един нов модел от серията – процесора FX-9370, чиято максимална работна честота достига 4,7 GHz.

Според наличната информация, първоначално новите процесори от серията FX-9000 ще бъдат достъпни само за системните интегратори. Засега не се съобщава кога точно въпросните чипове ще се предлагат в свободна продажба, както и на какви цени. Цената за новия 5-гигахерцов флагман FX-9590, която се спрягаше в непотвърдените слухове през април, беше $795 (т.е. 609 или по-вероятно 795 евро). 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.