AMD обяви пролетно намаление за процесорите си

Пазарната поява на Richland сваля цените на хибридните чипове от APU линията, а 6- и 4-ядрените представители от фамилията AMD FX поевтиняват заради излизането на новите флагмани FX-6350 и FX-4350.

Докато православният свят честваше Великденските празници, а тук се радвахме на пролетната ваканция, работата в ИТ сектора продължи да кипи без почивка. Бързият следпразничен преглед на новинарските емисии регистрира поне няколко достойни за отбелязване събития, едно от които е поредното ценово намаление, обявено от AMD за техните процесори. То обхваща както популярните APU чипове на компанията, така и някои от настолните CPU изделия за Socket AM3+.

Ценовите намаления за AMD APU линията са напълно очаквани и закономерни предвид неотдавнашния анонс на фирменото поколение Richland и очакваната им всеки момент поява на пазара. Наистина, въпросната линия по принцип се предлага на пазара главно в състава на готови продукти (лаптопи), така че намаленията, които достигат 12–19% (при моделите A6-3600 и A8-3800/3820) би трябвало да се отразят пропорционално в етикетите на техниката.

Както се вижда от таблицата, намалени са и цените на някои CPU модели от фамилията AMD FX. На преоценка например е подложен чипът FX-4300, чиято цена е паднала от $122 на $108. Още по-внушително изглежда 15-процентното намаление на модела FX-6300, който е поевтинял от $132 на $112.


AMD обяви пролетно намаление за процесорите си

© PCWorld България, pcworld

Значителните отстъпки при последните процесори са обусловени от факта, че няколко дни по-рано в съответните 6- и 4-ядрени сегменти се появиха нови флагмани, носещи обозначенията FX-6350 и FX-4350 и предлагащи повече производителност на досегашните цени (вж. диаграмите по-долу).


AMD обяви пролетно намаление за процесорите си

© PCWorld България, pcworld

 


AMD обяви пролетно намаление за процесорите си

© PCWorld България, pcworld

В таблицата виждаме също, че с около 10% е намалена и цената на 8-ядрения модел AMD FX-8320 (от $169 на $153) и на пръв поглед за това няма конкретна причина, освен ако не смятаме неотдавнашния слух за предстояща поява на 5-гигахерцов модел от FX серията. За сметка на това поевтиняването на AMD Phenom II X4 965 BE е лесно обяснимо предвид оставащото време до края на жизнения цикъл на изделието. Това обяснява и атрактивната нова цена от $81. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.