Изтекоха пълните спецификации на двучиповата видеокарта AMD Radeon HD 7990

Самата видеокарта ще дебютира на 24 април, а цената на AMD Radeon HD 7990 ще е приблизително като тази на двуглавата NVIDIA GeForce GTX 690 – около $1000.

Още от миналата година по това време се говори за това, че AMD рано или късно трябва да пусне двучипова видеокарта от фамилията Radeon HD 7000, но с течение на времето логично започнаха да възникват и някои съмнения в това. За тях обаче вече спокойно можем да забравим, тъй като "двуглава" ламя Radeon HD 7990 и тя ще бъде обявена официално на 24, април 2013, т.е. в сряда.

Поне така твърди китайският онлайн източник ChinaDIY, според който информацията е сигурна (а и съвпада с някои по-ранни информационни утечки по темата). Благодарение на въпросния сайт научаваме и окончателните спецификации на върховия VGA представител от видеокартите на AMD.

Според изнесената информация, видеокартата Radeon HD 7990, която миналата година се спрягаше с кодовото име New Zealand, сега е ревизирана и прекръстена на "Malta". Ускорителят е базиран на два графични процесора Tahiti XT, работещи на по 1 GHz и осигуряващи по 2048 потокови процесора и 384-битови шини за паметта. А тъй като всеки от GPU чиповете си идва и с по 3 GB GDDR5 памет, сумарно AMD Radeon HD 7990 ще може да се похвали с общо 4096 потокови процесора, 64 растерни блока, 256 текстурни единици, 6 GB GDDR5 видеопамет, работеща на 6 GHz и общ memory интерфейс от 768 бита. Така пропускателната способност към паметта става 576 GB/s, а пиковата изчислителна производителност - 8.2 TERAFLOPS. А последната може да бъде вдигната и допълнително, тъй като новата двучипова видеокарта поддържа и технологията CrossFireX.


Изтекоха пълните спецификации на двучиповата видеокарта AMD Radeon HD 7990

© PCWorld България, pcworld

От информацията, публикувана в ChinaDIY, става ясно също, че охладителят на Radeon HD 7990 е двуслотов от турбинен тип, снабден с три 92 мм вентилатора и вътрешни радиатори с изпарителна камера. С такава разполага всяко от двете GPU ядра, a връзката помежду им се осъществява посредством медни топлинни тръби.


Споменава се и цена, която според източниците ще е като на двуглавата NVIDIA GeForce GTX 690, т.е. $1000 (а в Европа най-вероятно 1000 евро). В заключение е редно да се отбележи също, че въпреки очакваната вдругиден официална премиера на AMD Radeon HD 7990, самата видеокарта едва ли ще се появи на пазара веднага. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.