Слух: AMD готви 5-гигахрцов Piledriver процесор от FX серията

Според все още непотвърдени официално слухове от Мрежата, новият CPU чип от върхов клас, който ще работи на фабрично зададена честота от 5 GHz с въздушно охлаждане, ще се нарича FX Centurion Super Processor и ще струва близо $800

Въпреки, че от началото на годината AMD очевидно е фокусирана главно върху анонсите на продукти от сегментите на графичните карти и хибридните ускорени процесори (APU), компанията изглежда планира скоро да ни впечатли с голяма новина и при най-мощната си процесорна линия за настолни РС – т.нар. AMD FX-Series CPU.

Поне така твърдят колегите от Hexus.net, според които AMD работи върху процесор с базова честота от 5 GHz. Засега това твърдение не е подкрепено с официално потвърждение от AMD, но слуховете в ИТ сектора, често се оказват верни, затова новината все заслужава споменаване. А и не всеки ден се получава информация за настолен процесор, който се очаква да струва $795 (т.е. 609 или по-вероятно 795 евро).

Засега за новия CPU флагман на AMD FX-Series линията не се знае кой знае колко много. Известно било е все пак, че ще се нарича FX Centurion Super Processor и че е базиран на същата Piledriver архитектура като обявените миналия октомври FX процесори от поколение Vishera.

От публикуваната информация не става ясно дали обявените 5 гигахерца са базовата честота на новия процесор или максималната постижима честота при динамичен овърклок с технологията Turbo Core. Като се има предвид, че базовата работна честота на сегашния флагман на линията (FX-8350) е 4,2 GHz, възможни са и двата варианта. Не се споменава също дали процесорът ще бъде с 8 изчислителни ядра като FX-8350 или с по-малко, но пък се твърди, че работата на 5 GHz ще е стабилна с въздушно охлаждане. Това предполага, че РС ентусиастите ще съумеят бързо да вдигнат честотата и до нови рекордни равнища. Разбира се, ако всичко това се окаже вярно. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.