NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

Новата видеокарта на NVIDIA изостря конкуренцията в бюджетния геймърски сегмент. Тя е с 30–40% по-производителна от GeForce GTX 650 Ti и излиза на пазара в разнообразни ОЕМ варианти с ориентировъчна цена от около €139.

Само няколко дни след официалния анонс на обещаващата видеокарта от бюджетен геймърски клас AMD Radeon HD 7790, NVIDIA извади конкурентно VGA решение, което звучи още по-атрактивно. То идва в лицето на модела GeForce GTX 650 Ti Boost, който е позициониран като устройство от среден клас, насочено към геймърите, които не просто търсят Full HD резолюцията в игрите, но искат да гледат любимите си заглавия и с възможно най-високо качество на графиката, без да разбиват банка за целта. Новата видеокарта NVIDIA GeForce GTX 650 Ti би трябвало да спести подобни престъпления, тъй като според наличната информация ще се предлага на ориентировъчна цена от около $180 (за вариант с 2 GB памет).

Новото NVIDIA VGAоръжие за масово поразяване на геймърите е базирано на графичния чип GK106 с архитектура Kepler, който в случая с GTX 650 Ti Boost съдържа 768 изчислителни CUDA процесора. Заедно с тях GPU-то осигурява също 64 текстурни модула и 24 блока за растеризация. Самият чип се произвежда по 28-нанометров технологичен процес и съдържа 2,54 млрд. транзистора, разположени на силициев кристал с площ 221 мм2.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

Базовата честота на новата карта е 980 MHz, като в този адаптер е реализирана и технологията GPU Boost, осигуряваща динамично увеличение на честотата в диапазона 1050–1075 MHz или средно до 1033 MHz. В това е и една от основните разлики с пуснатия миналия октомври модел GeForce GTX 650 Ti, при който GPU Boost режимът е деактивиран, а честотата на графичното ядро е 925 MHz. Освен това, в новия модел е осигурена и SLI поддръжка, каквато също липсваше при GeForce GTX 650 Ti.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

Приятно нововъведение в NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost е и използването на три 64-битови контролери за паметта, които заедно дават 192-битова магистрала за обмен на данни с GPU чипа. Като се има предвид, че картата използва скоростна GDDR5 памет с честота 6008 MHz, резултантната пропускателна способност на системата става 144,2 GB/s, което е сериозен ъпгрейд спрямо 128-битовата шина и 86,4 GB/s скоростта при GTX 650 Ti.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

Новото на енергопотребление (TDP) при GTX 650 Ti Boost е 140 W, а PCI Express x16 шината сама не може да осигури такова захранване, затова е предвиден и допълнителен 6-контектен конектор. Препоръчителната минимална мощност на захранването в компютрите с GeForce GTX 650 Ti Boost пък е 450 W.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

В референтния дизайн на новата видеокарта NVIDIA използва същата печатна платка и охладителна система като при картите GeForce GTX 660/660 Ti, а интерфейсният панел на адаптера съдържа четири видео изхода -два DVI плюс HDMI и DysplayPort.

NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost


Според NVIDIA, благодарение на направените подобрения, новата видеокарта е с около 30–40% по производителна от пуснатата миналата година GeForce GTX 650 Ti.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld


Жалко е, че в официалните диаграми не се прави сравнение с модела GeForce GTX 660, тъй като новата карта е по-близо именно до него по технически характеристики, но не е чудно, че калифорнийците позициониран като конкурент не толкова на излязлата наскоро Radeon HD 7790, а като такъв за по-бързата Radeon HD 7850. Разбира се, тестовите резултати тепърва ще се проверяват на независими стендове.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

Интересно е все пак да се спомене и историческият ракурс в презентациите на NVIDIA, в които компанията показва как са се променили графичните възможности на видеокартите от среден клас през последните няколко годни. Според тестовете на компанията GeForce GTX 650 Ti Boost е 3 до 5 пъти по-бърз от GeForce 9600 GT картата, която излезе на пазара през 2008 г. и при дебюта си се предлагаше за приблизително същите пари.


NVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworldNVIDIA отвръща на удара с GeForce GTX 650 Ti Boost

© PCWorld България, pcworld

От казаното дотук става ясно, че за създаването на GeForce GTX 650 Ti Boost на компанията NVIDIA не й се е налагало да изобретява кой знае какво ново. Вместо това калифорнийският производител е разчитал на вече доказани и проверени компоненти и технологии, като е подобрил само някои от параметрите и е "отключил" някои от ограниченията. С това се обяснява и доста демократичната препоръчителна цена на новия графичен адаптер, която за Европа е около €139. въпреки, че в официалните спецификации засега не се споменават версии с 1GB видеопамет, такива сигурно все пак ще се появят, още повече, че и те имат официална цена - €122 (~$160).

Разбира се, на пазара картите GeForce GTX 650 Ti Boost с референтния дизайн на NVIDIA ще бъдат по-скоро изключение. Затова пък през следващите дни ще станем свидетели на разнообразни решения с оригинални охладители, собствен РСВ дизайн и увеличени работни честоти. Такива модификации на новата видеокарта NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost всъщност вече бяха обявени от няколко големи компании сред които ASUS, GIGABYTE, MSI и ZOTAC. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.