Новият рутер ASUS RT-N14U осигурява достъпен облак за домашна употреба

Стилният домашен рутер ASUS RT-N14U поддържа фирмената технология AiCloud за работа в облака, осигурявайки 3G/4G скорост за споделяне на файлове, връзка с принтер и лесна настройка.

След като в края на миналия месец ASUS осигури мощна подкрепа за новия безжичен стандарт Wi-Fi 802.11ac с цяла серия нови продукти, в тайванската компания явно са решили да разширят с обновления и масовия си клас маршрутизатори, базирани на N спецификацията. Точно това и правят с представянето на новия безжичен N300 (300Mbit/s 802.11n Wi-Fi) рутер ASUS RT-N14U, който се предлага отвъд океана за около $70. Срещу тази неголяма дори за нашия стандарт сума, потребителите получават обширен набор от функции, сред които прави впечатление фирмената платформа AiCloud, с чичто помощ потребителите могат лесно да синхронизират, споделят, излъчват и получават достъп до съдържание навсякъде, където разполагат с Интернет връзка.

В случай, че сте пропуснали, решението ASUS AiCloud е интегрирано в определени версии на интерфейса ASUS WRT и изисква рутери с USB порт. Преди време само най-скъпите рутери на ASUS бяха конфигурирани за AiCloud, мо сега RT-N14U осигурява услугата на значително по-добра цена. Иначе ASUS AiCloud предлага пълен достъп до възможностите на облака с множество допълнителни функции, докато в същото време запазва строги мерки за сигурност и защита на личната информация. Услугатаа е съвместима с iOS, Android и Windows PC, а освен това работи и с ASUS WebStorage, като дава възможност за споделяне чрез линкове. Т.е. потребителите могат да използват универсален линк за сваляне, с който да споделят съдържание много по-бързо от публичните cloud сървъри. Това може да се случи чрез email, SMS или популярни приложения като WhatsApp и LINE.


Новият рутер ASUS RT-N14U осигурява достъпен облак за домашна употреба

© PCWorld България, pcworld

Самият ASUS WRT интерфрейс пък осигурява възможност за лесна и бърза (само за 30 сек, според компанията ) настройка и управление на рутера. На един клик разстояние е също т.нар. QoS (quality of service) оптимизация, съобразена с вида на връзката, броя на свързаните устройства и действащите приложения. Графичният интерфейс дава възможност за лесна настройка на мрежата, свързване на принтери и споделяне на файлове, както и родителски контрол за ограничаване достъпа до определени сайтове и видове съдържание. Освен това, RT-N14U разполага и с функцията Download Master, която поддържа изтегляне на файлове директно на свързано към рутера USB, така че процесът да продължи дори когато компютърът е изключен. Има и улеснен външен достъп.


Новият рутер ASUS RT-N14U осигурява достъпен облак за домашна употреба

© PCWorld България, pcworld

Както може да се види на снимките, новият рутер на ASUS се отличава и с нехарактерно атрактивен за масовия клас дизайн с вградени антени, който дава възможност устройството да бъде разположено и хоризонтално, и верикално, благодарение на наличната поставка. ASUS RT-N14U притежава USB 2.0 порт за удобна plug-n-play връзка с 3G/4G адаптери, външни устройства за памет и принтери, така че може лесно да служи за принтерен или FTP сървър, както и за клетъчна мрежа в случай на срив в LAN и WAN връзката.

Според официалната информация от ASUS, продажбите на модела за Европейския съюз започват в началото на март. Засега все още няма информация за цената в евро и левове, така че за подробности по този въпрос е най-добре да се търси при местните дистрибутори на марката – Мост Ресет и Риск Електроник. В заключение ето и обобщителна таблица с основните характеристики на рутера ASUS RT-N14U, така както ги изпращат от компанията. 


Новият рутер ASUS RT-N14U осигурява достъпен облак за домашна употреба

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.