Ubuntu Linux влиза и в ултрабук техниката

Компанията, която се решава да заложи на Ubuntu (12.04 LTS) е Dell с модела XPS 13 Developer Edition, който се отличава и с доста мощен хардуер.

След като неотдавна стана ясно, че Ubuntu Linux платформата вече се смята за достатъчно зряла и стабилна, за да управлява мощни геймърски ноутбуци, беше въпрос на време да я видим и в друг тип мобилна техника, като например популярните напоследък ултрабук машини. Още по-добра новина за почитателите на отворения код е, че този път поддръжката идва от страна на голям международен производител. Става въпрос за компанията Dell, която обяви нов ултрабук, базиран на популярния модел XPS13, но оборудван с операционна система Ubuntu 12.04 LTS.

Както подсказва наименованието на новия Ubuntu-базиран ултрабук Dell XPS 13 Developer Edition, той е предназначен най-вече за разработчици, които търсят надеждно "client-to-cloud" решение. А освен с операционната система новият модел е снабден и с няколко допълнения и специфични драйвери, които са резултат от активното сътрудничество между Dell и Canonical, твърди още официалната информация.

Хардуерната конфигурация и изчислителната мощ на Dell XPS 13 Developer Edition също са на високо ниво. Производителят предлага избор от Intel Core процесори от последно поколение (Ivy Bridge - Core i5 или Core i7), визможност за инсталиране на до 8 GB оперативна DDR3 памет и SSD диск с капацитет 256 GB. За графичната обработка се грижи вграденото в процесорите Intel HD 4000 GPU ядро, което е предостатъчно, за да поддържа качествена картина на 13,3-инчовия дисплей на ултрабука с резолюция 1366×768 точки.

Комуникационните възможности също са обезпечени съобразно съвременните изисквания посредством 1,3-мегапикселова уеб камера, Wi-Fi и Bluetooth 3.0 модули за безжична връзка, два USB 3.0 порта, Mini DisplayPort конектор и др. Според официалната информация, батерията осигурява до 6 часа автономна работа с едно зареждане, а цената на Ubuntu-базирания ултрабук Dell XPS 13 Developer Edition в базова конфигурация е $1449 (в САЩ). 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.