100 петафлопс изчислителна мощ обещава новият суперкомпютър Cray XC30

В първоначалния вариант на суперкомпютъра ще бъдат интегрирани над 1 млн. изчислителни ядра, а в бъдещите версии на XC30 разработчиците възнамеряват да използват копроцесори Intel Xeon Phi и графични решения NVIDIA Tesla, така че да осигурят още по-голяма производителност.

Нуждите от все по-голяма изчислителна мощ в редица области на науката и индустрия се оказва добра сре3да за развитие на суперкомпютрите, които напоследък никнат като гъби, впечатлявайки с все по-големи възможности. Вчера например стана ясно, че нов суперкомпютър разработва небезизвестната компания Cray, която подготвя хипермашината Cray XC30 (с кодово име Cascade) за нов рекорд в производителността при системите от този клас . Според официалната информация, новото компютърно чудовище ще осигурява пикова производителност от порядъка на 100 петафлопс, т.е. към 5 пъти по-голяма от пуснатия неотдавна суперкомпютър Titan, който смята със скорост "само" 20 петафлопс.

Суперкомпютърът Cray XC30 използва топология Dragonfly и процесори от фамилията Intel Xeon E5-2600, гласи официалното прес съобщение на компанията. В първоначалния вариант на суперкомпютъра ще бъдат интегрирани над 1 млн. изчислителни ядра, а в бъдещите версии на XC30 разработчиците възнамеряват да използват копроцесори Intel Xeon Phi и графични решения NVIDIA Tesla, така че да осигурят още по-голяма производителност. Освен това в новия суперкомпютър ще се използва специална софтуерна среда както и нови технологии за енергоснабдяване и охлаждане с т.нар. пресичащи се въздушни потоци, с които Cray цели да намали експлоатационните разходи на системата.

По план новият суперкомпютър Cray XC30 трябва да започне да функционира през първото тримесечие на 2013 г. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.