Появи се и първият Chromebook, базиран на ARM процесор

Новият модел Chromebook, създаден в партньорство със Samsung, е почти двойно по-евтин в сравнение с досегашните мобилни компютри от този тип.

Докато всички погледи са приковани в очакваната поява на Windows 8 и нейната първа редакция за ARM платформата Windows RT, Интернет гигантът Google със съдействието на Samsung направи нов модел Chromebook, който се отличава със същата процесорна платформа, но и значително по-достъпна цена в сравнение с предишните устройства от този тип.

Казано по-точно, новият мобилен компютър Samsung Chromebook е снабден с 11,6-инчов екран с резолюция 1366х768 точки и двуядрен процесор Samsung Exynos 5250, базиран на архитектурата ARM Cortex-A15. Именно благодарение на използването на ARM чип на Samsung, вместо досегашните Intel чипове, партньорите са успели да намалят значително себестойността на новия Chromebook и да се откажат от активната система за охлаждане. Това на свой ред е довело до намаляване на разходите за производство, а също на теглото (1,1 кг.) и размерите на самия лаптоп (с дебелина 20 мм), който идва също с 2 GB оперативна памет и 16 GB флаш памет за съхранение (разширяема посредством SD карти).


Появи се и първият Chromebook, базиран на ARM процесор

© PCWorld България, pcworld

Освен това лаптопът е екипиран с Bluetooth и Wi-Fi 802.11 a/b/g/n и модули за безжична връзка, а за кабелна комуникация са предвидени по един USB 2.0 и USB 3.0 порт, както и HDMI видеоизход плюс жаковете за микрофон и слушалки. Като опция се предлага и модул за мобилна 3G връзка. Според официалната информация, капацитетът на акумулаторната батерия е достатъчен за осигуряване на около 6,5 часа автономна работа.


Появи се и първият Chromebook, базиран на ARM процесор

© PCWorld България, pcworld

Поо план продажбите на новия Samsung Chromebook би трябвало да започнат днес, 22 октомври, поне в САЩ, където устройството ще се предлага на ориентировъчна цена от $249 – почти 2 пъти по-евтино от предишните Chromebook модели. Заедно с това купувачите на такъв Chromebook получават и възможността да използват 100 GB дисково пространство в облачното хранилище Google Drive в продължение на две години, подчертават още от Интернет компанията. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.