NVIDIA обяви първите “облачни GPU”

Новите графични процесори, базирани на архитектурата Kepler, са предназначени за сървъри и информационни центрове, които ще позволят видеообработката да бъде изнесена в “облака”, така че качествената графика да бъде достъпна за всяко свързано устройство, без значение на хардуерните му възможности.

Привързаността на NVIDIA към облачните изчисления и проекти от типа на GeForce Grid е едно от водещите направления в дейността на компанията напоследък. Неотдавна калифорнийският електронен гигант обяви и специална видео платформа, наречена NVIDIA VGX, която осигурява виртуализирана производителност на мощен настолен компютър за всякакви устройства. Сега логично идва и очакваната следваща стъпка – анонсът на първите в индустрията "облачни GPU", базирани на графични процесори с архитектурата Kepler.

NVIDIA GeForce Grid

 

VGX картите, за които иде реч, позволяват да се решат три важни проблема на "облачните" графични изчисления, които до този момент пречеха на внедряването на GPU в Интернет сървърите: GPU виртуализацията, изобразяването на съдържание на дистанционно разположен дисплей с малка латентност и енергоефективността, която трябва да е от класа на информационните центрове.

Новото семейство графични процесори на NVIDIA, базирано на архитектурата Kepler, съдържа специална хардуерна схема, известна като диспечер за паметта VGX (MMU). Това е уникална технология, благодарение на която, NVIDIA VGX картите дават възможност един графичен процесор да се използва едновременно от много потребители, като в същото време осигурява производителност, надеждност и съвместимост на приложенията.

А, както е известно, архитектурата Kepler съдържа също високопроизводителен енджин за H.264 кодиране, който може да кодира едновременно до 4 потока видео с високо качество (720p) при честота 30 кадъра в секунда.

Всичко това се превъплъщава в две нови видеокарти за облачна графична обработка. Моделът NVIDIA VGX K1 съдържа четири графични процесора Kepler от базов клас (с общо 768 CUDA ядра). Устройството е оборудвано с 16 GB DDR3 памет, а за допълнително захранване е предвиден един 6-контактен слот. При това TDP рейтингът на картата не превишава 130 W.

Моделът NVIDIA VGX K2 на свой ред е базиран на два високопроизводителни GPU чипа с архитектура Kepler, с общо 3072 CUDA ядра. Видеокартата е снабдена с 8 GB DDR5 видеопамет, 8-пинов конектор за допълнително захранване и има максимална потребяема мощност от 225 W.


NVIDIA обяви първите “облачни GPU”

© PCWorld България, pcworld

И двата облачни графични ускорителя се отличават с двуслотов дизайн на печатните платки, PCI Express 3.0 x16 интерфейс и пасивно охлаждане. Очаква се продажбите на устройствата NVIDIA VGX K1 и NVIDIA VGX K2 да започнат в началото на следващата година. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.