Видеокартата NVIDIA GeForce GTX 650 Ti е вече факт

Според замисъла на NVIDIA, новата видеокарта GeForce GTX 650 Ti трябва да влезе в пряка конкуренция с ускорителя Radeon HD 7770 GHz Edition и даже да разклати позициите на Radeon HD 7850.

Край на слуховете – както се очакваше, вчера NVIDIA представи своята втора поред "титанова" видеокарта, базирана на архитектурата Kepler в лицето на модела GeForce GTX 650 Ti – устройство от среден клас, основано на 28-нанометров процесор GK106 със 768 CUDA ядра, 64 текстурни модула (TMU) и 16 блока за растеризация (ROP).

Според замисъла на разработчиците, новата видеокарта трябва да влезе в пряка конкуренция с ускорителя Radeon HD 7770 GHz Edition и даже да разклати позициите на Radeon HD 7850. Постигането на тези цели обаче едва ли ще е лесно, като се има предвид, че AMD своевременно взе мерки и намали цените на редица от текущите си VGA предложения, така че да ги направи по-привлекателни от гледна точка на съотношението цена-производителност.

Така или иначе, новата видеокарта GeForce GTX 650 Ti обещава значителни подобрения спрямо същия продуктов клас на предишното Fermi поколение (550 Ti).


Видеокартата NVIDIA GeForce GTX 650 Ti е вече факт

© PCWorld България, pcworld

 


Видеокартата NVIDIA GeForce GTX 650 Ti е вече факт

© PCWorld България, pcworld

В референтния вариант, тя е изградена на базата на черна печатна платка с PCI Express 3.0 x16 интерфейс, 1 GB GDDR5 памет със 128-битова шина и двуслотов охладител с кръгъл алуминиев радиатор и доволно голям вентилатор, a на задния панел са изведени два DVI порта и Mini HDMI конектор.


Видеокартата NVIDIA GeForce GTX 650 Ti е вече факт

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда от официалните слайдове, честотите на графичния процесор и паметта (съответно 925 и 5400 MHz), както и мощността (110 W) отговарят на тези в изтеклите преди анонса подробности. Новият графичен адаптер е съвместим с DirectX 11 и, разбира се, поддържа редица добре известни фирмени технологии като NVIDIA FXAA, Adaptive VSync, NVIDIA PhysX и NVIDIA CUDA.


Видеокартата NVIDIA GeForce GTX 650 Ti е вече факт

© PCWorld България, pcworld

В официалния анонс на NVIDIA цени не се споменават, но и да имаше такива те биха били доста условни защото ОЕМ партньорите на калифорнийския електронен гигант са подготвили доста голямо разнообразие от оригинални и нестандартно изпълнени версии на GeForce GTX 650 Ti, включително фабрично овърклокнати модели, варианти с увеличен обем памет и такива различни системи за охлаждане. Какви точно ще са цените на тези VGA предложения с марки ASUS, Galaxy, Gainward, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, Zotac и др., както и кои от тях ще стигнат до родния пазар предстои да разберем със сигурност през следващите дни. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.