Компактните NUC компютри излизат на пазара през октомври

Според плановете на Intel, от следващия месец компанията ще започне да предлага първите два модела дънни платки за мини системи, попадащи в новата компютърна категория NUC (Next Unit of Computing).

Устройства като нетбуци, неттопи, ултрабуци и пр. са предостатъчни доказателства за интереса на Intel към компактните компютърни системи. Този интерес доведе дотам, че пред няколко месеца компанията въведе поредната нова концепция и даже демонстрира шървите, базирани на нея устройства, попадащи в категорията, кръстена NUC (Next Unit of Computing). Сега, покрай многото новини около форума IDF 2012, стана известно, че първите такива NUC компютри ще излязат на пазара през октомври.

Спецификациите на въпросните системи ще са същите като демонстрираните по време на изложението Computex 2012 прототипи и включват дънна платка с размери 4 на 4 инча (10,2х10,2 см) базирана на чипсет Intel HM65, мобилен процесор Intel Core i3 с вградена графика Intel HD 4000, два SO-DIMM модула за инсталиране на до 4GB оперативна памет, един mini-PCI слот и един M-SATA порт за включване на полупроводникови устройства за съхранение (SSD), както и три USB 2.0 порта и два HDMI видеоизхода. Заложената по такъв начин функционалност може да бъде разширявана от производители и асемблатори и с добавянето на допълнителни възможности, като например Wi-Fi и Bluetooth безжична връзка.


Компактните NUC компютри излизат на пазара през октомври

© PCWorld България, pcworld

Идеята на NUC-системите е да обезпечат производителност, съизмерима с тази на сегашните настолни компютри, но в значително по-малки размери, удобни за създаването например на РС решения за вграждане или ултракомпактни компютри за крайни потребители, които могат да се окачат, да речем, на задната страна на монитора.


Компактните NUC компютри излизат на пазара през октомври

© PCWorld България, pcworld

Според последната информация, Intel възнамерява да пусне на пазара два варианта на дънните платки за NUC системи, които ще се различават главно по набора интерфейси за връзка с периферии - единият модел ще е снабден с високоскоростен интерфейс Thunderbolt, а другият вместо Thunderbolt порт ще има мрежов Ethernet, интерфейс. Цените на очакваните NUC системи засега не се коментират, но според някои предварителни данни, цената на комплект от дънна платка с процесор, корпус и външен захранващ адаптер ще е под $400. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.