Идва времето на хард дисковете, пълни с хелий

Запълването на корпусите на хард дисковете с хелий ще намали триенето на движещите се части и ще подобри съществено характеристиките им.

Въпреки че от повече от година насам компанията Hitachi GST (Hitachi Global Storage Technologies) е част от Western Digital, нейното японско развойно звено продължава активно да работи за подобряването на HDD технологията и характеристиките на хард дисковете. През следващата година например компанията възнамерява да представи нови 3,5-инчови хард дискове за сървъри и информационни центрове, чието вътрешно пространство ще бъде запълнено не с въздух, а с хелий.

Както знаем, плътността на хелия е 7 пъти по-малка от тази на въздуха, така че използването на този газ вместо въздух като "пълнеж" на хард дисковете съществено намалява триенето на движещите се механични части. Това на свой ред води до сериозно намаляване на енергопотреблението на HDD устройството, което според Hitachi GST / WD е с 23% по-ниско в сравнение с традиционните решения. А намаляването на енергопотреблението заедно с по-малкото триене, разбира се, води и до по-ниско топлоотделяне.

HDD ultrastar

Според разясненията на вицепрезидента по маркетинга на подразделението Hitachi GST, Брендан Колинс, в процеса на работа твърди дискове, запълнени с хелий, се нагряват с 4-5 градуса Целзий по-малко, отколкото традиционните HDD модели. Освен това, новите HDD решения са с херметично затворен корпус, който не позволява проникване на влага и мръсотии, а това повишава надеждността, дори при работа на дисковете и в "абразивни" и "негостоприемни" среди. Естествено, за големите сървъри и информационни центрове най-съществени са предимствата на намаленото енергопотребление и топлоотделяне, които в големи инсталации могат да намалят съществено разходите за издръжка на изчислителния център.

Но това не е всичко. Друго потенциално предимство, според специалиста, е в това, че използването на хелий вместо въздух, може да позволи увеличаване и на броя магнитни пластини в самия диск – от 5 на 7. По такъв начин дори без увеличаване на плътността на запис общият капацитет на хард дисковете може да се увеличи с около 40%. А общият прираст на вместимостта може да се окаже и доста по-голям, тъй като използването на хелий е в основата и на още две модерни технологии за увеличаване на плътността на запис: Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) и Shingled Magnetic Recording (SMR). Очаква се масовото използване на въпросните две технологии да започне след около две години. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.