Безжичното зареждане може да стане факт още през 2013, потвърди Intel

Всъщност в Intel не се ангажират с конкретни срокове за комерсиална достъпност на технологията за безжично зареждане, но референтен дизайн на такива решения ще има още в началото на следващата година.

Показаната за пръв път от Лабораториите на Intel през 2008 г., безжичната технология за зареждане(WCT), която ще ни позволява да зареждаме смартфоните си директно от лаптопа, направи още една крачка към реализацията си, съобщават от Intel. Това става след като компанията Integrated Device Technology (IDT) оповести, че ще разработва и доставя чипсети за технологията за безжично зареждане на Intel.

Wireless Power by IDT

Продуктът на компанията IDT е важен и нов,тъй като води до решение, което не е обвързано с индуктивно зареждане на смартфона и употребата на специално зарядно устройство, уточнява официалната информация. Размерът и намаляването на стойността са ключови фактори за предложението на IDT, както и тяхната диференцируема "резонансна технология за безжично зареждане", опростяваща начина, по който компютърът зарежда телефона без кабели .Intel си сътрудничи с компании като IDT, доставчици на периферни устройства (от смартфони до принтери и камери), производители на компютърно оборудване и други партньори с цел да достави финансово-ефективен и лесен начин за безжично зареждане, твърдят от гиганта.

Макар че все още не обявява срокове, в които тази технология ще е комерсиално достъпна, IDT обещава да достави пълно чипсет решение за референтен дизайн в началото на 2013 година. Очаква се голям интерес, така че нищо чудно технологията наистина да стане масова през следващата година.

Wireless Power

А как ще работи една такава технология? Всъщност това вече беше демонстрирано в рамките на тазгодишното издание на изложението Computex. Основната идея е следната: Забелязвате, че батерията на телефона ви пада, стартирате специален WCT-базиран софтуер за разпознаване и поставяте смартфона близо до вашия ултрабук (на разстояние около 2,5 см). Двете устройства се свързват автоматично и енергията започва да протича безжично от ултрабука към смартфона. В рамките наоколо час телефонът ще е зареден достатъчно, за да изкарате целия следобед, без да прибягвате до кабели и зарядни устройства.

Intel обещава да дискутира конкретни планове и времеви рамки за внедряване на технологията"на по-късна дата", така че явно ще трябва да си отваряме очите и ушите за повече детайли в скоро време. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.