AMD възвести Surround Computing ера, в която технологиите ще са неразделна част от естествената ни среда

Новата визия на AMD за бъдещето, наречена Surround Computing, предвижда създаването на персонализирани, адаптивни и отзивчиви среди за потребителите. Реализацията й започва с новата фирмена CPU архитектура Steamroller, която ще наследи Piledriver.

В откриващата си реч на престижния годишен симпозиум Hot Chips главният технически директор на AMD Марк Пейпърмастър огласи визията на компанията за предстояща „Ера на заобикалящата изчислителна среда" ("Surround Computing Era") и разкри подробности за нова процесорна архитектура. От думите на специалиста става ясно, че т.нар. заобикаляща изчислителна среда е разширение на тенденциите за околна компютърна среда и описва екосистема, в която изчислителните технологии са напълно естествени и неразделни части от ежедневния живот.

"Чрез заобикалящата изчислителна среда ние си представяме свят без клавиатури или мишки, където естествените потребителски интерфейси базирани на разпознаване на глас и лица дават ново определение на работата с компютър, и където облакът и клиентите си сътрудничат в създаването на екзабайти от данни с изображения и естествени езици. Крайната цел е получаването на устройства, които осигуряват интелигентно, съответстващо и контекстуално виждане и стойност, като подобряват ежедневието на потребителите в реално време чрез разнообразие от футуристични приложения. AMD е водеща в търсенето на устройства, които разбират и предугаждат нуждите на потребителите, които се задействат с естествени потребителски интерфейси и се скриват във фона на заобикалящия ни свят", обясни Пейпърмастър по време на своето изказване, част от което можете да видите на видео клипа по-долу.


Според техническия директор на AMD, ерата на заобикалящата изчислителна среда ще разчита на надеждни "plug-and-play" IP решения включващи централни процесори (CPU), графични процесори (GPU), логика с фиксирани функции и свързваща изчислителна "тъкан". Освен това специалистът за първи път разкри някои ключови подробности за очакваната скоро CPU архитектура на AMD - "Steamroller", която ще е в основата на т.нар. "Kaveri" APU чипове от следващо поколение.


AMD възвести Surround Computing ера, в която технологиите ще са неразделна част от естествената ни среда

© PCWorld България, pcworld

В случай, че сте пропуснали, Steamroller е наследникът на Piledriver - x86-64 CPU архитектурата на очакваните съвсем скоро настолни процесори с кодово наименование Vishera и Trinity APU. Според изнесената информация, Steamroller ще е с много по-ефективен дизайн във всяко отношение. AMD очаква да види до 15% подобрение в производителността на ват енергия спрямо ядрото "Piledriver", като подобрения са по-скоро на ниво проектиране, отколкото на ниво процеси (компанията вече залага на CAD решения за проектиране на микросхемите).


AMD възвести Surround Computing ера, в която технологиите ще са неразделна част от естествената ни среда

© PCWorld България, pcworld

Казано иначе, за продуктите, които AMD предлага днес с 32nm технология, проектантският екип на компанията е използвал автоматично поставяне и трасиране и ръчно проектиране/поставяне на базата на стандартни клетки, което намалява в известна степен площта и използването на енергия. В бъдещите свои продукти AMD ще използва „плътни" или „тънки" библиотеки, които вече са на въоръжение на проектантите на графични чипове на компанията, но този път ще се прилагат в CPU за още по-икономично използване на енергията. Така и площта, и енергията се намаляват с 30% (втората графика), водейки до CPU ядра с много по-голяма преносимост и енергийна ефективност. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.