Sony закрива подразделението си Optiarc и излиза от бизнеса с оптични устройства за РС

Това ще се случи до март 2013 г., когато Optiarc ще пусне своята последна партида DVD устройства за компютри. Засега производството на Blu-Ray и DVD плейъри за дома продължава, но вече в друго подразделение на Sony.

През март следващата година дъщерната компания на Sony за производство на оптични устройства Optiarc ще достави своята последна партида оптични устройства за компютри, след което ще продължи да съществува, съобщава японският всекидневник The Asahi Shinbun, като се позовава на неназовани високопоставени представители на Sony. Според тази информация, решението за закриването на Optiarc е взето заради драстично падналите цени в този сегмент, които носят на предприятието загуби въпреки, 15% дял, който марката държи на световния пазар. Мотив за това решение без съмнение дава и продължаващото в глобален мащаб намаление на продажбите на настолни РС-та с DVD записвачки, както и стратегията за преструктуриране на Sony, в резултат на която се очаква да бъдат съкратени общо около 10 хил. работни позиции.

Решението за закриване на Optiarc и прекратяване на производството касае (засега) само оптичните устройства за РС, уточнява източникът, според който подразделението произвеждащо Blu-Ray и DVD плейъри/рекордери за дома ще продължи да работи, макар и в рамките на Device Solutions Division отдела на Sony.

Optiarc optical device

След като Sony Optiarc прекрати функционирането си до март 2013 г., по-голямата част от сегашните 400 работника на компанията ще бъдат освободени от длъжност по програма за ранно пенсиониране или ще бъдат прехвърлени в други отдели на компанията, уточнява Asahi Shinbun.

Всъщност решението на японския гигант едва ли може да се нарече изненадващо. От една страна, Sony, която отчете нетна загуба от 5.8 млрд. долара за фискалната 2011г., търси начини да оптимизира операциите си, като се фокусира в основните печеливши сектори, като гейм индустрията и производството на оптични сензори. А оптичните устройства и носители определено не са от рентабилните – те намират приложение във все по-малко компютърни системи, тъй като потребителите логично предпочитат по-вместимите, по-сигурни и по-лесни за използване флаш-базирани устройства за съхранение или външни хард дискове. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.