Засега само 4 производители ще предлагат таблети с Windows RT

До края на годината ARM-базирани таблети с Windows RT на борда ще пуснат само ASUS, Lenovo, Samsung и Toshiba, а през януари 2013 г. ще стане ясно дали към тях ще се присъединят и други.

Както ви информирахме през април, Windows RT ще е една от трите основни версии на новата ОС на Microsoft, която е предназначена специално за устройства, базирани на ARM процесори. За разлика от другите модификации на Windows 8, тази редакция ще се предлага на потребителите само във вид на фабрична инсталация в нова ARM-базирана техника, като например някои от наскоро обявените Microsoft таблети с марката Surface.

До момента обаче не беше съвсем ясно които точно ще са ОЕМ партньорите на Microsoft, които ще произвеждат и предлагат такива ARM-базирани таблети с Windows RT на борда. Сега малко повече подробности по въпроса откриваме в онлайн изданието Unwired View, което твърди, че до края на годината подобни устройства ще могат да предложат не повече от 4 компании.

Позовавайки се на китайското подразделение на Economic Times, изданието разказва, че редмънтската компания е позволила на производителите на SoC чипове с ARM архитектура да си изберат по двама партньори, които първи да представят устройства с техния хардуер и Windows RT. Така NVIDIA заложила на Lenovo и ASUS, Texas Instruments избрала Toshiba, а Qualcomm — Samsung и HP. Междувременно обаче НР се отказала да бъде сред първите ARM поддръжници, като вместо това ще заложи на х86-базираните решения с пълноценна Windows 8, така че в крайна сметка до края на годината ще видим ARM-базирани таблети с Windows RT само от четирима производители - ASUS. Lenovo, Toshiba и Samsung.

Официалният дебют на Windows 8/RT ще е на 26 октомври, а според най-прясната информация на тази дата първи ще дебютират таблетите на Microsoft, както и ново решение на ASUS от серията Transformer. Засега няма данни за татите на които можем да очакваме излизането на Windows RT таблети и от другите три компании. Очаква се през януари 2013 г. Microsoft да реши дали към този квартет ще се присъединят и още фирми, както и кои евентуално ще са те. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.