Micron започва масово производство на памети с фазов преход

Първите памети на пазара, базирани на т.нар. Phase Change Memory технология, ще бъдат предназначени за мобилни телефони, но по-късно Micron ще започне доставките на памет с фазов преход също за смартфони и таблети.

След дълги години на разработка, усъвършенстване и значими технологични пробиви, паметите с фазов преход влизат в масово производство, съобщиха тези дни от известния полупроводников производител Micron Technology.

Micron Phase Change Memory

Припомнеме, че т.нар PCM (Phase Change Memory) памети съхраняват информация, като използват способността на определен материал да преминава между две основни състояния (кристално и аморфно) при определено топлинно въздействие, генерирано чрез електрически ток. Основното предимство на РСМ паметите е в по-малкия (в сравнение със сега съществуващите решения) ток, нужен за четене и запис. В резултат на това новият тип памет се отличава с висока производителност, която неколкократно превишава например тази на съвременните полупроводникови дискове (SSD) от най-висок клас. При това РСМ паметта също е енергонезависима (т.е. може да съхранява данните и при изключено захранване), а ниската й консумация на енергия я прави много подходящо решение за мобилните устройства.


Именно за тях, и по-точно за стандартните мобилни телефони, ще са предназначени и първите комерсиални партиди PCMпамети с капацитет 1 Gb и LPDDR2 модули с вместимост 512 Mb, които ще се произвеждат по 45-нанометров технологичен процес. Според официалното съобщение на Micron, и в двата типа памети с фазов преход се използва един и същи интерфейс за достъп, който отговаря на JEDEC стандартите. В бъдеще се предвижда новият тип памети да станат достъпни също за смартфони и таблети, твърдят още от производителя. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.