Surface концепцията на Microsoft се превъплъти в таблети

Таблетите Microsoft Surface са изцяло нов клас компютърни устройства, според шефа на компанията Стив Балмър.

Късно снощи българско време на специално мероприятие в Холивуд Microsoft представи свои собствени чисто нови таблети, които ще се подвизават под марката Surface (позната от едноименния сензорен плот на компанията). Според изпълнителния директор на редмънтския гигант Стив Балмър, новите таблети Surface представляват "изцяло нов клас компютърни устройства".

Във секи случай новите таблети на Microsoft наистина изглеждат интересно. Засега компанията представя две основни модификации на таблетите – масовата Surface с Windows RT и бизнес-ориентираната Surface с Windows 8 Pro. Дизайнът и при двете версии е сходен. Корпусът им е направен от магнезиева сплав, подложена на специална обработка, която в Microsoft наричат VaporMg. Според официалната информация, обработеният по този начин материал позволява създаването на здрави плоскости с дебелина 0,65 мм, т.е. по-малка от тази на кредитна карта. Благодарение на това конструкторите на компанията са създали за таблетите Surface тънък и лек, но също и здрав корпус.

Въпкреи тънките корпуси на новите таблети (вж. таблицата с характеристиките по-долу) инженерите на Microsoft са успели да поберат в тях и сгъваема поставка, с чиято помощ екранът може да се позиционира на бюрото под ъгъл 22 градуса –според компанията, оптималният за работа с компютър.


Surface концепцията на Microsoft се превъплъти в таблети

© PCWorld България, pcworld

За идентичния външен вид на устройствата допринася и фактът, че те4 са с еднакви по размер 10,6-инчови сензорни екрани от тип ClearType HD/ClearType Full HD, покрити със заздравено стъкло Gorilla Glass. Дисплеите на двата модела Surface таблети се различават по резолюцията, която в модела с Windows RT е HD (1366х768), а в Windows 8 Pro варианта – Full HD (1920х1080).


Surface концепцията на Microsoft се превъплъти в таблети

© PCWorld България, pcworld

Разликите между двата нови таблета на Microsoft стават по-съществени, когато се погледне "под капака". Моделът с Windows RT операционна система е базиран на ARM процесор от NVIDIA (най-вероятно Tegra 3) и е снабден с батерия с капацитет 31,5 Wh, MicroSD слот за карти памет, USB 2.0 порт, Micro HD Video, 2х2 антени за бзежична връзка от тип MIMO (Multiple Input Multiple Output), две камери (с неуточнени от компанията мегапиксели) и 32 или 64 GB вътрешно flash-базирано пространство за съхранение и инсталиране на програми. Според официалната информация, този таблет ще се предлага и с предварително инсталиран офис пакет Office Home & Student 2013.

В Surface таблета с Windows 8 Pro хардуерната конфигурация е по-сериозна. Тя включва процесор Intel Core i5 (Ivy Bridge), 42 Wh батерия, слот за microSDXC карти, USB 3.0 порт, Mini DisplayPort, 2х2 MIMO-антени, две камери и 64 или 128 GB вградено полупроводниково пространство за съхранение. Освен това ClearType Full HD екранът на този таблет поддържа и възможности за използване на електронен писец, какъвто се предлага заедно с устройството и се закрепва за корпуса му посредством магнит.


Surface концепцията на Microsoft се превъплъти в таблети

© PCWorld България, pcworld

Освен с избор между два модела таблети surface, потребителите ще разполагат и с доста голям брой опции от капаци-клавиатури. Сред тях ще има по-традиционни предложения като изпозлващата механични клавиши Type Cover, но също и доста оригинални попадения като дебелата само 3 мм Touch Cover със сензорна повърхност, на която е напечатана QWERTY-клавиатура, но поддържа също и Multi-Touch управление.


Surface концепцията на Microsoft се превъплъти в таблети

© PCWorld България, pcworld

Според Microsoft, таблетът Surface с Windows RT ще излезе на пазара едновременно с излизането на виналната верси на Windows 8, а моделът с Windows 8 Pro ще стане достъпен три месец по-късно. За съжаление, засега от компанията не казват нищо конкретно за цените на таблетите, макар че все пак обещават те да са на конкурентни нива в сравнение с тези на другите ARM таблети и ултрабук лаптопите. Своите Surface таблети обаче компанията ще предлага на пазара само чрез собствените си фирмени магазини Microsoft Store. 


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.