Нов консорциум ще подпомага развитието на хетерогенните изчисления

Организацията Heterogeneous System Architecture Foundation, учредена от AMD, ARM, Imagination, MediaTek и Texas Instruments ще разработва стандарти за всички области на приложение на хибридните процесори.

По време на мероприятието AMD Fusion Developer Summit няколко големи производители на различни видове процесори, а именно AMD, ARM, Imagination, MediaTek и Texas Instruments, учредиха нов консорциум наречен Heterogeneous System Architecture (HSA) Foundation.

HSA Foundation е организация с нестопанска цел, която има за цел развитието и придвижването на открит, базиран на стандарти подход към осъществяването на т.нар. хетерогенни изчисления, информира официалният блог на AMD. В резултат на дейността на организацията ще бъдат разработени редица общи спецификации за хардуерната част, както и обширна екосистема за поддръжка, която ще позволи на софтуерните разработчици по-успешно да използват предимствата на съвременните процесори.

Казано с други думи, HSA Foundation ще разработва разработва стандарти за всички области на приложение на хетерогенните процесори, каквито на практика са повечето съвременни продукти от този тип, тъй като включват разнородни (или хибридни) подсистеми в един чип. В днешните настолни и мобилни процесори например на един кристал са разположени изчислителните ядра с х86 архитектура и графичната система. По подобен начин са организирани и процесорите за мобилните устройства, които включват по няколко ARM ядра и графично ядро. Благодарение на стандартизацията от страна на HSA Foundation разработчиците ще получат възможност по-пълно и с по-малки загуби да създават нов софтуер, който използва възможно най-пълно изчислителните ресурси на тези съвременни процесори.

В официалната информация на HSA Foundation се подчертава също, че консорциумът е отворен и кани за сътрудничество всички компании и професионалисти в сферата на компютърните изчисления. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.