ASUS интегрира Thunderbolt интерфейса в дъната си

ASUS P8Z77-V PREMIUM е първата оптимизирана за Windows и сертифицирана от Intel дънна платка в индустрията, която се отличава с Thunderbolt технология, информират от производителя.

Въпреки, че интерфейсът Thunderbolt на Intel беше представен преди повече от година, до този момент той все още не е масово разпространен в компютърната техника. Това обаче изглежда скоро ще се промени, тъй като на път към пазара вече са дънните платки, които го използват. Или поне първите две от тях - вчера производителят ASUS сложи начело на Z77-базираните си дъна нов флагман в лицето на модела P8Z77-V PREMIUM, който според компанията е и първата сертифицирана от Intel дънна платка, оборудвана с Thunderbolt конектор, какъвто има и в другия новообявен модел P8Z77-V PRO/THUNDERBOLT.

Припомняме, че една от основните идеи на I/O технологията е да осигурява около 2 пъти по-високи скорости на трансфер в сравнение с характерните за USB 3.0 и с до 20 пъти по-високи от тези на USB 2.0. Шината на Intel осигурява едновременно двупосочно предаване на данни със скорости до 10 Gbps с един единствен кабел с възможности за поддръжка едновременно на до 6 устройства.


ASUS интегрира Thunderbolt интерфейса в дъната си

© PCWorld България, pcworld

Колкото до новия motherboard флагман на ASUS, наличието на думата PREMIUM в наименованието създава високи очаквания към продуктите. Според производителя, дънната платка P8Z77-V PREMIUM ги оправдава с няколко ключови характеристики, като например 4-way AMD CrossFireX поддръжката на най-модерните слотове PCIe Gen 3.0 за максимална графична производителност. Редом с това е представена и оптимизираната SSD Caching II версия, която позволява на потребителите да кашират допълнително често използвани програми и файлове чрез употребата на няколко SSD носителя, които повишават значително производителността на системата. В "премиалния" пакет присъства също наличието на mSATA интерфейс и поддръжка на решенията Intel Smart Response и Rapid Start Technology. За високоскоростната обработка на мрежовия трафик пък се грижат чифт Gigabit Intel LAN портове.


ASUS интегрира Thunderbolt интерфейса в дъната си

© PCWorld България, pcworld

От ASUS засега не уточняват кога и на какви цени ще видим на пазара двете нови дънни платки с Thunderbolt интерфейс, така че за отговор на тези въпроси е най-добре да се търсят дистрибуторите на марката у нас – Мост, Ресет и Риск Електроник. Междувременно можете да се запознаете по-подробно със спецификациите им, представени от ASUS в таблица по-долу. 


ASUS интегрира Thunderbolt интерфейса в дъната си

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.