Seagate увеличи плътността на магнитен запис до 1 Tb на квадратен инч

Seagate демонстрира нова разработка в сферата на съхранението на данни на магнитен носител, базирана на технологията HAMR, която обещава 60-терабайтови хард дискове в рамките на следващите 10 години.

Компанията Seagate се похвали, че нейните инженери са постигнали сериозен напредък в увеличаването на плътността на съхранение на магнитните пластини на твърдите дискове. И по-точно, производителят съобщава, че е успял да постигне плътност на магнитен запис от порядъка на 1 Tb (1 трилион бита) на квадратен инч, като е използван вариант на технологията за "топлинно подпомаган магнитен запис" (Heat Assisted Magnetic Recording – HAMR).

Според уверенията на Seagate, внедряването на тази нова разработка ще позволи почти незабавно и значително увеличаване на капацитета на HDD устройствата - приблизително двойно в сравнение със сега съществуващите модели. Както отбелязват от фирмата, максималният капацитет на съвременните 3,5-инчови хард дискове е 3 ТВ, като се постига с плътност на запис от 620 Gb на квадратен инч. Плътността на съхранение в съвременните 2,5-инчови HDD носители пък е 500 Gb на квадратен инч.


Seagate увеличи плътността на магнитен запис до 1 Tb на квадратен инч

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация, Seagate е готова да внедри най-новата си HAMR технология в производството си, така че "в скоро време" да предложи на пазара 3,5-инчови твърди дискове с капацитети до 6 ТВ и 2,5-инчови HDD с вместимост до 2 ТВ.

От компанията отбелязват още, че технологията подлежи и на по-нататъшни усъвършенствания, така че в перспектива плътността може да бъде увеличена и още. Теоретичният предел на HAMR технологията е в диапазона 5-10 Тb на квадратен инч. Това според производителя значи, че в рамките на следващите 10 години капацитетът на стандартните 3,5-инчови хард дискове може да достигне 30-60 ТВ, а този на 2,5-инчовите – 10 или 20 ТВ. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.