Hitachi пуска 2,5-инчов хард диск с дебелина само 7 мм.

Ултратънкият Hitachi Travelstar Z7K500 е предназначен за ултрабук лаптопи, за които осигурява до 500 GB капацитет и 33% по-висока от обичайната за този клас устройства производителност.

Въпреки, че вече е част от Western Digital, storage подразделението на Hitachi продължава да развива традиционните за марката линии устройства, а наскоро интересно ново попълнение получи мобилната серия хард дискове на компанията. То и два в лицето на нов 2,5-инчов HDD модел, предназначен за използване главно в ултратънки лаптопи и ултрабуци.

Новият хард диск, обозначен като Hitachi Travelstar Z7K500, има само една магнитна пластина, което е дало възможност на конструкторите да намалят дебелината на устройството до 7 мм, без обаче да правят особени жертви с капацитета, който в случая може да е 250, 320 или 500 GB, и със скоростта на въртене на шпиндела (7200 об/мин).

Hitachi Travelstar Z7K500

Освен с тънкия корпус, новият Hitachi Travelstar Z7K500 се отличава и с други редки характеристики. Този модел например е първият 2,5-инчов хард диск, снабден с интерфейс SATA 3 (със скорост на трансфер 6 Gb/s) и кеш-буфер с размер 32 МВ. Това, заедно с високата за класа, скорост на въртене, според Hitachi позволява на устройството да осигури до към 33% прираст в производителността (според бенчмарка PCMark Vantage) в сравнение с достъпните досега на пазара традиционни 2,5-инчови HDD устройства. Освен това Hitachi Travelstar Z7K500 се отличава с ниско ниво на шума (не повече от 24 dB) и ниска консумация на енергия: при четене и запис устройството харчи 1,8 W енергия, а в режим на изчакване – 0,8 W.

Според официалната информация. новият Hitachi Travelstar Z7K500 вече е достъпен за тестване от заинтересованите производители и асемблатори на компютърна техника, а масовото производство на модела ще започне през март. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.