Дефицит на хард дискове ще има през цялата 2012-а, смятат в Seagate

Според Seagate, на HDD пазара се наблюдават някои признаци на подобрение, но ситуацията все още е далеч от нормализирането и ще остане в режим на дефицит поне до края на годината – прогноза, която се потвърждава и от Gartner.

Както вече със сигурност знаете, през миналата година производството на хард дискове беше сериозно засегнато от наводненията в Тайланд, които нанесоха много щети на фабриките за HDD продукти и компоненти за тях. Това доведе до значително намаляване на доставките за световните пазари и до увеличаване на цените на хард дисковете, което, според някои компании, се отразява и на търсенето на други РС компоненти. Сега голяма част от потребителите, които планират ъпгрейд или покупка на нов хард диск, сигурно се питат кога ситуацията на пазара ще се нормализира. На този въпрос отговаря един от най-големите производители, компанията Seagate, която вчера е споделила собствените си виждания по въпроса.

А според Seagate, въпреки че на HDD пазара се наблюдават някои признаци на подобрение, ситуацията все още е далеч от нормализирането. Производителят очаква, че и през тази година ще има значително разминаване между търсенето и предлагането на хард дискове, като според прогнозите на Seagate към края на 2012 г. дефицитът на HDD устройства ще възлиза на около 150 млн. броя в световен мащаб.

До подобен извод са стигнали и аналитиците от агенцията Gartner, които още преди време заявиха, че ситуацията на пазара на хард дискове ще остане "напрегната" поне през първата половина на тази година. Според тях, през втората половина на 2012 г. ще настъпи известно подобрение, но не и пълна нормализация. А в резултат от очаквания дефицит на хард дискове ще намалее и ръстът в производството на компютърна техника през тази година, отбелязват още аналитиците.

По-рано компанията Western Digital, чиито производствени мощности бяха може би най-сериозно засегнати от наводненията, съобщи, че ще може да възстанови нивото си на производство от преди бедствието чак към септември 2012 г. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.