AMD предлага алтернативен интерфейс за мобилни устройства - Lightning Bolt

Идеята е предаване на енергия и високоскоростен пренос на данни по един кабел, но за разлика от Intel Thunderbolt интерфейса, който комбинира PCI-Express и DisplayPort, AMD Lightning Bolt съчетава USB 3.0 и DisplayPort 1.2, като освен това е предназначен за използване само в мобилни устройства, базирани на AMD процесори.

Въпреки, че изложението за потребителска електроника CES 2012 приключи в петък, от него все още има новини, които си заслужават споделянето, тъй като набелязаните на шоуто тенденции ще продължат да определят развитието на сегмента през цялата нова година (а и през следващите). "Основополагащите" за ИТ индустрията новости обикновено идват от най-големите имена в бранша, сред които е и AMD, а освен интересните демонстрации на новите си мобилни процесори Trinity, на шоуто във Вегас компанията сподели подробноси и за други нови свои разработки – например интерфейсът за мобилни устройства, наречен Lightning Bolt.
Независимо от очевидната заигравка с дебютиралия преди почти година Intel Thunderbolt, идеята на AMD Lightning Bolt е малко по-различна – докато Thunderbolt интерфейсът на Intel е комбинация от PCI-Express и DisplayPort, новата разработка на AMD съчетава USB 3.0 и DisplayPort 1.2. Друга важна отличителна черта на новия интерфейс е неговото позициониране – той е предназначен за използване само в мобилни устройства, базирани на AMD процесори.


Иначе според замисъла на разработчиците, с помощта на AMD Lightning Bolt трябва да се предават както данни (включително некомпресирано видео), така и енергия. За целта в ноутбуците ще се интегрира допълнителен мултиплексорен компонент ("mux", както са го кръстили AMD в схемите си), който ще позволи с помощта на един DisplayPort 1.2 кабел включване към хъб (концентратор), съдържащ допълнителни DisplayPort 1.2 и USB 3.0 портове. Така по един кабел към концентратора в ноутбука ще може да се предават и данни, и енергия за зареждане на батерията.


AMD предлага алтернативен интерфейс за мобилни устройства - Lightning Bolt

© PCWorld България, pcworld


Освен това вграденият хъб ще позволява към лаптопа да се включват няколко допълнителни монитора, по-точно до два такива с резолюция 1080p или до четири с резолюция 1366 х 768 точки. Към USB 3.0 портовете пък могат да се включват външни клавиатури и мишки, хард дискове или оптични устройства.
Според предварителната информация, реализацията на Lightning Bolt интерфейса в лаптопите ще оскъпи последните с около $50, колкото вероятно е цената на споменатия по-горе хъб. Трябва да се отбележи обаче, че новата интерфейсна технология на AMD все още е в етап на разработка, което значи, че цената може и да се промени до началото на комерсиалната експлоатация на решението. Засега все още не се знае кога евентуално ще започне тя. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.