LG готви 84-инчов телевизор с ултрависока резолюция за CES 2012

Въпросният модел с резолюция 3840 х 2160 пиксела ще бъде демонстриран на шоуто за потребителска електроника в Лас Вегас заедно с нов 55-инчов OLED телевизор на компанията.

Още по време на миналогодишното изложение за потребителска електроника CES 2011 компанията LG Electronics съобщи, че работи по създаването на телевизори с ултрависока резолюция (3840 х 2160 точки), но през миналата година те така и не се появиха. Изглежда обаче, че този тип ТВ устройства на южнокорейския гигант ще излязат през тази година, ако се съди от предварителния анонс на 84-инчов модел, който ще бъде демонстриран по време на предстоящото следващата седмица шоу CES 2012 заедно и с нов 55-инчов OLED телевизор.

Според наличната до момента информация, 84-инчовият "ultra HD" модел ще поддържа всички функции на фамилиите Cinema 3D и Smart TV на LG, включително новото дистанционно управление, базирано на технологията Magic Motion, поддържащо гласови и жестови команди. Засега не се съобщава, кога точно новите телевизори с ултрависока резолюция ще излязат на пазара, но според източниците от компанията, устройството е напълно готово за масово производство, т.е. не е само демонстрационен прототип.

Колкото до самата резолюция от 3840 х 2160 пиксела, трябва да се отбележи, че макар засега тя да е голяма рядкост, има някои сериозни причини за преминаването към употребата на такива екрани. Главната от тях е необходимостта от усъвършенстване на технологиите за възпроизвеждане на стереоскопични изображения, тъй като пасивните 3D очила, включително използваните от LG олекотени FPR (Film Pattern Retarder) модели, намаляват двойно видимата резолюция на дисплеите (макар че при динамични картини това е трудно забележимо). С увеличаването на броя на пикселите в екрана обаче въпросът за това дали зрителите виждат "истинска" HD картина или не в 3D телевизорите ще бъде решен. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.