Направиха и Android 4.0 таблет за $100

Той се нарича NOVO7, работи с MIPS-базиран процесор и е първият комерсиално достъпен 100-доларов таблет с операционна система Ice Cream Sandwich.

По принцип идеята на Android-базираните таблети е да предлагат възможно най-евтините алтернативи в този пазарен сегмент, но едно нов устройство на компаниите Ingenic и MIPS сваля цената на този тип устройства до $100. Става въпрос за първия комерсиално достъпен таблет с тази цена, наречен NOVO7, работещ под управлението на операционна система Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich – по-рано NOVO7 се предлагаше с Android Honeycomb. Разбира се, устройството е интересно не само със софтуерната си платформа.


100-доларовият таблет NOVO7 използва SoC процесор, базиран на архитектурата MIPS - XBurst с работна честота 1 GHz. В таблета има и процесор за приложения Ingenic JZ4770, както и видеочип Vivante GC860 с работна честота 444 MHz. Сензорният дисплей е 7-инчов с резолюция 800х480 и Multi-Touch поддръжка, която му дава възможност да разпознава до пет едновременни докосвания. NOVO7 е оборудван също с 2-мегапикселна камера на задния панел, VGA камера – на предния, W-Fi модул, слот за microSD карти памет, USB 2.0 порт и HDMI 1.3 извод.


Както се вижда хардуерните характеристики не претендират за най-голямата възможна мощност, но според разработчиците на NOVO7, новият 100-доларов таблет е достатъчно производителен, за да се справя безпроблемно с възпроизвеждането на 1080p видео и обичайните за таблета задачи от уеб сърфинг до игри. Засега хипер-евтиният Android 4.0-базиран таблет NOVO7 се предлага в Китай на цена от $99 и под марката Ainol, информира онлайн изданието The Verge. От Ingenic и MIPS обаче обещават през следващата година таблетът да излезе също в САЩ и "в други страни", включително във версии с 8- и 9-инчови екрани. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.