На път са първите Intel Sandy Bridge E процесори

Засега фамилията Sandy Bridge E ще е представена от два CPU чипа - Core i7-3960X и Core i7-3930K, но през първото тримесечие на 2012 г. към тях ще се присъедини и четириядреният Core i7-3820.

Близо година след като Intel представи своята CPU архитектура Sandy Bridge, вчера компанията обяви и нейната дългоочаквана версия "за ентусиасти", кръстена Sandy Bridge E, т.е. "екстремна". Голяма част от подробностите за базираните на нея нови процесори вече ви разказахме през последните месеци, тъй като не липсваха както "изтичания", така и официални данни от самата Intel, затова значително по-интересно ще е да видим как се представят въпросните чипове в реални работни условия на нашия тестов полигон. Благодарение на компанията, която беше така добра да ни предостави един текстов Sandy Bridge E екземпляр (Core i7-3960X), тези дни ще можем да ви разкажем подробно за това, но междувременно нека да видим с какво е представена новата CPU фамилия на силициевия гигант.

Както със сигурност вече знаете, Sandy Bridge E процесорите са съвместими с дънните платки, използващи новия цокъл LGA 2011 и чипсета Intel X79 Express (който също беше официално анонсиран вчера). Първоначално фамилията Sandy Bridge E ще е представена от два CPU чипа, носещи обозначения Core i7-3960X и Core i7-3930K, но през първото тримесечие на 2012 г. към тях трябва да се присъедини и моделът Core i7-3820 – единственият четириядрен LGA 2011 процесор, който ще бъде наличен (поне доколкото ни е известно).


На път са първите Intel Sandy Bridge E процесори

© PCWorld България, pcworld


Въпросните три нови процесора идват като замяна на досегашните LGA 1366 Core i7 процесори, базирани на вече остаряващата фирмена Nehalem архитектура, и са насочени към пазарния сегмент от висок клас, който представлява интерес за РС ентусиастите без притеснения по отношение на цената.


На път са първите Intel Sandy Bridge E процесори

© PCWorld България, pcworld

Новите Sandy Bridge E процесори носят всички предимства на оригиналната Sandy Bridge архитектура, но от Intel са ги "тунинговали" най-вече за висока производителност, като са изхвърлили вграденото графично ядро и вместо него са добавили някои по-модерни "високоскоростни" приспособления. Сред най важните от тях са общо шестте изчислителни x86 ядра (или осем на брой в очакваните скоро Xeon сървърни варианти) и въвеждането на четириканален контролер за оперативната памет, както разбира се и подобрените възможности за овърклок, които, както знаем, са ограничени в първоначалната Sandy Bridge линия.
Засега ще спрем с описанията дотук, тъй като, както отбелязахме и по-горе, скоро ще ви разкажем доста по-подробно за новостите и подобренията, които видяхме в тестовия Sandy Bridge E процесор Intel Core i7-3960X. Междувременно, вече можете да хвърлите 1-2 очи и на предлаганата от производителя официална информация за новите ентусиастки процесори. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.