Ново Z68 дъно на ASRock вече поддържа следващото поколение XMP профили за паметта

Първата налична дънна платка на пазара с поддръжка на XMP 1.3 memory стандарта е моделът ASRock Z68 Extreme7 Gen3.

По-малко от два месеца след като ASRock обяви, че е първа на пазара с дъна, поддържащи PCI Express 3.0, компанията предяви претенции за същото, но по отношение на следващото поколение XMP профили за паметта, като анонсира дънната платка Z68 Extreme7 Gen3 (на снимките). Според производителя, въпросният motherboard модел е първият, който ще даде възможност на "екстремните" РС потребители да се възползват от предимствата на бъдещия memory стандарт XMP 1.3, който по принцип трябва да дебютира през четвъртото тримесечие на годината заедно с чипсетите Intel X79.

Какви обаче са предимствата на XMP 1.3? В случай, че сте забравили, XMP (Intel Extreme Memory Profile) е ориентирано към производителността разширение на спецификациите на стндартната DDR3 памет. Иначе казано, XMP профилът е специфична настройка, която позволява на потребителите да определят скоростта на работата на DDR3 паметите си, без да се налага да въувеждат ръчно параметрите в BIOS. Колкото до подобренията в новия стандарт 1.3, те са фокусирани върху по-прецизното настройване на DRAM таймингите, така че да позволяват използване на максималните възможности на съвременните DDR3 модули памет.


Ново Z68 дъно на ASRock вече поддържа следващото поколение XMP профили за паметта

© PCWorld България, pcworld

Е, въпреки, че е базирана на чипсета Intel Z68 Express, дънната платка ASRock Z68 Extreme7 Gen3 дава достъп до точно тези усилен възможности, като за целта не е нужно да се въвеждат каквито и да било параметри – достатъчно е просто да изберете предефинирания XMP 1.3 профил в UEFI BIOS-а на въпросния модел.

ASRock Z68 Extreme7 Gen3 XMP 1.3 setup

Разбира се, от ASRock ни увверяват, че XMP 1.3 поддръжката не е единственото достойнстово на това, ориентирано към РС ентусиастите дъно. Сред екстрите например присъстват неща като вграден Nvidia NF200 чип, PCI Express 3.0 поддръжка, модерни фирмени технологии като XFast LAN, XFast Charger, XFast USB и пр. Тук няма да изброяваме характеристиките на ASRock Z68 Extreme7 Gen3, тъй като те вече са подробно описани на официалния сайт на компанията.

Остана да добавим само, че, според ASRock, поддръжката за XMP 1.3 профилите ще бъде въведена и в останалите дъна от PCIe Gen3 фамилията на компанията, като ще бъде достъпна с нов BIOS ъпдейт, който трябва да стане факт в "съвсем близко бъдеще". 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.