PCI Special Interest Group готви конкурент на интерфейса Thunderbolt

Новият, все още безименен интерфейс на PCI Special Interest Group, е базиран на стандарта PCI Express 3.0 и ще осигурява скорост на трансфер, която е приблизително 3 пъти по-голяма от тази на Thunderbolt - 32 Gbps.

Организацията PCI Special Interest Group съобщи, че планира да разработи нов високоскоростен интерфейс за връзка между различна компютърна техника, който все още си няма официално наименование, но ще конкурира технологията Thunderbolt на Intel, чийто дебют се състоя в края на февруари.

Припомняме, че интерфейсът Thunderbolt е базиран на PCI Express 2.0 и DisplayPort. Той осигурява пропускателна способност от 10 Gbps, и позволява комуникация с монитори с висока резолюция, както и високоскоростен трансфер на данни между компютрите и външни устройства за съхранение или периферии през един порт. Друга негова отличителна особеност е възможността за пренос на енергия с мощности до 10W, което пък му позволява да се използва и като захранващ източник за периферни устройства (подобно на USB).


За разлика от него новият, все още безименен интерфейс на PCI Special Interest Group, е базиран на стандарта PCI Express 3.0. Това ще му позволява да осигурява скорост на трансфер, която е приблизително 3 пъти по-голяма от тази на Thunderbolt - 32 Gbps. Новият интерфейс ще предава данните по четири линии, а максималната дължина на кабелите му ще е 3 метра, като се отбелязва също, че те ще са и по-тънки от тези, които се използват от Thunderbolt.. Предвижда се използването на медни съединения, което значи че по кабела ще могат да се предават както данни, така и енергия за захранване – в случая с мощност до 20W.

 


PCI Special Interest Group готви конкурент на интерфейса Thunderbolt

© PCWorld България, pcworld

Работата над новия високоскоростен конкурент на Thunderbolt е започнала сравнително скоро и по предварителни разчети ще се нужни между 9 и 18 месеца за окончателната разработка на спецификациите му. При това положение доставките на първите крайни устройства, поддържащи въпросния интерфейс, който може да се използва в настолни РС, лаптопи и таблети, вероятно ще започнат към средата на 2013 г.

По-нататък разработчиците предвиждат да пуснат и втора версия на интерфейса, базирана на PCI Express 4.0, гласят още плановете на PCI SIG. Очаква се тази версия да позволи използването и на оптични съединения, което би трябвало да осигури значително увеличаване на скоростта на пренос на данни, както и на допустимата дължина на свързващите кабели. Тази втора версия на новия интерфейс вероятно ще се появи към 2015 г. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.